2024. március 19. kedd

Kárpát-medencei kerekasztal – Drávaszög, Muravidék, Burgenland

2012. november 16. péntek

A Vidékfejlesztési Minisztérium folytatva a Kerekasztal Megbeszélések sorozatát, 2012. november 16-án a drávaszögi, muravidéki, burgenlandi, valamint hazai szervezetek részvételével tartott konferenciát. A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége ismét ott volt a meghívottak között. 

Krpt-medence.jpgBudai Gyula államtitkár és Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, valamint Torda Márta főosztályvezető-helyettes köszöntötték a résztvevőket. Bemutatták a kerekasztalok eddigi eredményeit:

  1. Erdélyi gazdálkodók november folyamán üzemlátogatásokon vesznek részt Magyarországon.

  2. Agrár-innovációs központ jön létre a gödöllői Szent István Egyetemen, Magyar Ferenc egyetemi tanár vezetésével.

  3. Székelyföldi gazdákkal együttműködésben pityóka-nemesítési munka kezdődik, melyben a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja vesz részt.

Magyar Ferenc, SZIE, kifejtette a Kárpát-medencei agrár-innovációs kutatási hálózat létrehozásának fontosságát. Székelyföldön a helyiekkel együtt probéma-térképet állítanak össze, mely kiindulásul szolgálhat a közös fejlesztésekhez. Szépe Ferenc főosztályvezető elmondta, hogy a VM megkezdte a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott egyes ágazati stratégiák kidolgozását. Első körben a sertés, a kérődző, a kertészeti és az öntözési stratégiák elkészítése indult el.

Bemutatkoztak a Horvátországból, Muravidékről, Burgenlandból érkezett vendégek. Köztük fűszerpaprika termesztők, gyümölcsészek, nagyobb és kisebb gazdák. Szőlészek-borászok, és gazdaszervezetek képviselői, mint pl. a Muravidéki Magyar Gazdák Egyesülete képviselője. Utóbbi kifejtette, hogy nagy szükség lenne az olyan magyar nyelvű tanfolyamok elindítására, melyet a Szlovén állam is elismer és akkreditál. Magyar Ferenc elmondta, hogy az egyetemi képzésen kívüli ilyen tanfolyamok elfogadtatása a helyi államigazgatással Romániában sem megoldott még.

Burgenland képviseletében Hofer József konkrét megoldandó ügyeket sorolt föl, melyeket a burgenlandi agrárminiszterrel előzetesen egyeztetett. Ezek főleg osztrák gazdák magyarországi földtulajdon-ügyeinek rendezéséhez kötődtek. A magyarországi meghívott résztvevők is ismertették szervezeteiket. Az Agrofórum főszerkesztője, Bódis László elmondta, hogy üdvözlendő a VM támogatása, mely révén a lap eljuthat a határon túli gazdákhoz is. Jasper Attila, a FruitVeb képviseletében szintén szorgalmazta ezt a fajta információátadást, és javasolta, hogy saját kiadványuk is kerüljön így terjesztésre. Bemutatkozott a magyarországi Hegyközségek szervezete, a Baromfi Termék Tanács képviselője is.

A KÖSZ-t Drexler Dóra mutatta be, aki tolmácsolta Solti Gábor elnök úr üdvözletét, és felvázolta a KÖSZ elmúlt egy évben elért fő eredményeit. Megkérte továbbá a határon túli résztvevőket, hogy tolmácsolják térségük magyar ökogazdálkodói felé a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének nyitottságát az új tagok irányába. Minden résztvevő nyomtatott ismertetőt kapott a KÖSZ-ről, és az Agrofórum a következő számában ezt le is fogja közölni.