2024. március 19. kedd

Beszámoló a III. Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyről

2016. augusztus 22. hétfõ

A KÖSZ elnöke és több tagszervezetének képviselője is aktívan részt vett a felvidéki Peszek-Tergenyén immáron harmadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen. Mind a szervezésben, mind a lebonyolításban, zsűrizésben részt vettek a KÖSZ tagok. Az alábbiakban dr. Solti Gábor KÖSZ elnök beszámolóját közöljük az eseményről, kiegészítve dr. Albert Imre fotóival. 

 Beszámoló a III. Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyről

Dr. Solti Gábor, 2016. augusztus 17.

 

Borversenyről hírt adni nem újdonság. Hosszú évszázadok óta mérik össze boraikat a szőlősgazdák és a bort készítők. Azt azonban, hogy a borversenyt lekvárversennyel kössék össze, ahogy dr. Sárkány Péter nemzetközi borbíró kiderítette, a világon először Palik Klárának jutott eszébe, aki férjével, dr. Palik Lászlóval és két gyermekével, Dórával és Gáborral együtt vezeti a Felvidéken családi vállalkozásukat.

A zselízi székhelyű Biocentrum Kft. a Palik-család biogazdasága, melynek része a Peszek-Tergenyén és környékén elterülő, mintegy 15 hektáros szőlőbirtok is. A birtokhoz tartozó egykori Eszterházy-pince és borház (ma panzió) a Palik Pincészet jelképe, központja. A panzióban már eddig is számos rangos borversenyt, illetve borismereti tanfolyamot rendeztek. 2014-ben először hirdették meg a borversennyel együtt a lekvárversenyt is. Tudomásom szerint akkor az ötletgazda, Klára asszony 60-80 lekvárra számított, de már az első alaklommal is nagy érdeklődés övezte az ötletet: összességében 364 lekvárt neveztek be a versenyre. Szlovákián kívül érkezett bor-, illetve lekvárminta Magyarországról, Csehországból, Németországból, Ausztriából, Ukrajnából, Romániából és Szlovéniából is, szinte a teljes Kárpát-medence képviseltette magát. Így a verseny – ahogy dr. Palik Lászlóék fogalmaztak – „Határokon átívelő és nemzetközi jellegű, ugyanakkor családközpontú és generációkat összekapcsoló rendezvény” volt.

Az első év sikere után még népszerűbb és rangosabb lett a Nemzetközi Bor- és Lekvárverseny. Idén már teljesen kiforrott, kitűnően szervezett verseny keretében 491 db lekvár vetélkedett az elismerő címekért.

A lekvárokat idén is 7 kategóriába sorolták be: szilvalekvárok; baracklekvárok; eperlekvárok; meggy- és cseresznyelekvárok; bogyós gyümölcsből készült lekvárok; erdei gyümölcsből készült lekvárok; egyéb lekvárok, lekvárkülönlegességek.

A lekvárok bírálatát 7 db, 4 főből álló zsűri végezte. A négyfős csoport minden egyes tagja elmondta véleményét és pontozta ugyanazt a lekvárt. A négy pontszám átlaga adta az adott lekvárminta végső pontszámát. A benevezett lekvárokat ez alapján sorolták be végül a nagyarany (93 – 100 pont), az arany (88 – 92,99 pont), az ezüst (82 – 87,99 pont) vagy a bronz (75 – 81,99 pont) kategóriákba.

A bírálat során – a tiszta verseny érdekében – bírálók csak egy-egy számmal jelölt mintát kaptak, és mindössze a lekvár fajtáját és évszámát tudták, semmilyen más egyéb adatot (pl. a készítőjét vagy származási helyét stb.) nem. Az összbenyomást a megjelenés (szín, állag), illat (intenzitás, karakteresség, gyümölcsösség), íz (intenzitás, minőség, karakteresség, gyümölcsösség) alapján kellett kialakítaniuk és ez alapján pontozniuk.

A lekvárbírálat legizgalmasabb eseménye volt, amikor a 7 bírálócsoport az általuk bírált kb. 70 lekvár közül megnevezték a szerintük legjobbat. Volt, amelyik csoport kettőt, illetve hármat is igen kiválónak tartott. Az így kiválasztott, összesen 10 lekvárból „szétlövéssel”, a 7 zsűrielnök és a főbíró bírálatával került ki a Champion díjas lekvár.

Az idei lekvárverseny nemzetközi rangját a nevezések száma mellett az is jelzi, hogy Szlovákián (Felvidék) kívül érkezett nevezés Magyarországról, Romániából (Erdélyből), Szerbiából (Délvidékről) és Ukrajnából (Kárpátaljáról). Ezért is óriási elismerés ezen a versenyen a Champion cím megszerzése.

Az idei évben a Champion cím, azaz a fődíj Magyarországra, Sárisápra került: Vitekné Sitku Mária 2016-os feketemálna lekvárja – az elérhető 100 pontból 98,67 pontot elérve – szerezte meg a legnagyobb elismerést. A többi zsűritag nevében gratulálok Vitekné Sitku Máriának az idei feketemálna lekvárjához!

De elismerés illeti még a pontszámban második, illetve harmadik helyezett lekvárok készítőit is, akik mindketten aranyérmet szereztek (rajtuk kívül még tizenhárman szereztek aranyérmet). Szász Hajnal 2016-os rózsa lekvárja csak egy kicsivel, kevesebb, mint egy ponttal maradt alul a fődíjas lekvárral szemben és 98 pontot ért el. Egyöntetű elismerés fogadta a harmadik helyen végzett lekvárt is: Török Józsefné szintén idei sárgabarack lekvárja 96 pontot szerzett. Gratulálunk!

 

Mint a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnöke, nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy az idén már harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi bor- és lekvárverseny főszervezője, a Biocentrum Kft., a Szövetség egyik alapító tagja, a biogazdaság vezetője, dr. Palik László pedig a KÖSZ felvidéki alelnöke. Így természetes, hogy idén is a Szövetség több tagszervezetének képviselője is eljött a lekvárversenyre.

Erdélyből, Magyarlónáról, a Bioterrától dr. Albert Imre és felesége érkezett, akik a tavalyi évben 10 lekvárral neveztek, és lekvárjaik ekkor 1 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek. Kolozsvárról, a Bio Gold Transilvania szervezettől a Móricz-család idén csak a zsűriben vállalt szerepet – tavaly 6 lekvárral neveztek, és 1 arany- és 5 ezüstérmet kaptak;a ribizli lekvárjuk a saját kategóriájában a legmagasabb pontszámot kapta. Idén Erdélyből még a csíkszeredai Székelyföldi Bio Egyesület elnöke, dr. Máthé Emma hozta el Székelyföld ízeit. Kíséretében volt Kozma Béla, a Kovászna Megyei Agrárkamara igazgatója és a Fodor István, a Szatmár Megyei Agrárkamara igazgatója, aki szintén lekvárokkal érkezett.

Albert Imréék elhozták a Holtmarosi Transsylvania Agrártermelők Szövetsége elnökének, dr. Bocz István állatorvosnak a Kárpátok hegyeinek, erdeinek ízeit adó vörös és fekete áfonya, som és csipkebogyó, erdei málna, szeder lekvárjait. Továbbá a szalárdi Veres Margit málnadzsemjét és kajszibarack lekvárját.

A KÖSZ tagszervezetek részéről összességében öt különböző helyről, személytől összesen tizenhét különböző lekvár vett részt a versenyen. A tizenhét mintából 13 db szerzett érmet és mind az öt személy lekvárja közül volt olyan, amelyik elérte az aranyérmet jelentő pontszámot.

Dr. Máthé Emma Csíkszeredáról a 2016. évi josta lekvárjával 95,75 ponttal holtversenyben az abszolút értékelés negyedik helyén végzett, épphogy lemaradva a dobogóról. A KÖSZ tagok közül indulók közül azonban ő végzett a legjobb helyen, egyedüliként érve el a nagy aranyat érő pontszámot. A KÖSZ tagok „különversenyében” nagyon szoros volt a verseny a második helyért: Veres Margit Szalárdról málna dzsemjével 89,33 ponttal lett aranyérmes, és szintén aranyérmes lett dr. Bocz István Holtmarosról a havasi feketeáfonya lekvárral 89,25 ponttal, illetve Albert Emília Magyarlónáról a vörösribizli lekvárral 89,00 ponttal.

A versenyre a Délvidékről is érkeztek lekvárok. Kecskés Mónika házi készítésű natúr sárgabarack lekvárja ezüstérmet szerzett 82,5 ponttal.

A további 8 db, egyaránt bronzérmes eredményt elérő lekvárminták a következők voltak:

  • Albert Emília vörösribizli és málna lekvár (81,5 pont), szilva dzsem (76,75);
  • dr. Máthé Emma „egres lekvár hidegen” néven benevezett lekvár (80,5), szamóca lekvár (75,5);
  • dr. Bocz István húsos som lekvár (77,5), erdei málna lekvár (75,25 pont), hecsedli lekvár (75);
  • Veres Margit kajszibarack lekvár (75,5).

Gratulálunk nekik a jó szerepléshez, kiváló lekvárjaikhoz!

 

A borversenyen is többen részt vettek a KÖSZ tagszervezetei közül. Dr. Albert Imre, Máthé György, Nagy Miklós, Nagy Sándor és a Palik-család borai egyaránt szépen helytálltak. Kiemelkedő eredményt értek el a következő borok:

  • Palik Pincészet 2012-es Cabernet sauvignon jégbor (édes, vörös) – 89,00 pont (arany);
  • Palik Pincészet 2015-ös kökénybor (édes) – 88,67 pont (arany);
  • Palik Pincészet 2015-ös feketeribizli bor (félédes) – 88,67 pont (arany);
  • Palik Pincészet 2015-ös csipkebor (félédes, rosé) – 88,00 pont (arany);
  • Palik Pincészet 2015-ös Peszeki leányka (száraz, fehér) – 87,67 pont (ezüst);
  • Nagy Sándor, Szalárd: 2014-es Gárdony völgy Pinoi Noir (száraz, vörös) – 85,00 pont (ezüst);
  • Palik Pincészet 2015-ös Dornfelder (száraz, vörös) – 84,67 pont (ezüst);
  • Palik Pincészet 2015-ös Peszeki leányka (száraz, fehér) – 84,67 pont (ezüst);
  • Palik Pincészet 2015-ös Kékoportó (száraz, vörös) – 84,00 pont (ezüst);
  • Palik Pincészet 2015-ös Rajnai rizling (száraz, fehér) – 82,00 pont (ezüst);
  • Palik Pincészet 2015-ös Hárslevelű (száraz, fehér) – 80,67 pont (bronz);
  • Palik Pincészet 2012-es Alibernet (száraz, vörös) – 79,00 pont (bronz);
  • Palik Pincészet 2015-ös Cserszegi fűszeres (száraz, fehér) – 78,00 pont (bronz);
  • Palik Pincészet 2015-ös Zöld Veltelini (száraz, fehér) – 77,75 pont (bronz);
  • Nagy Miklós, Szalárd: 2015-ös Cabernet (édes, vörös) – 76,00 pont (bronz);
  • Nagy Sándor, Szalárd: 2012-es Gárdony völgyi Királyleányka (száraz, fehér) – 75,67 pont (bronz).

Mindannyiuknak gratulálunk ezúton is! A szervezőknek pedig szeretnénk még egyszer köszönetet mondani a kitűnő szervezésért és rendezésért.


Képgaléria a zsűrizésről (a fotókat dr. Albert Imre készítette):

Technikai segítség: A kis képekre kattintva az adott fotó nagyítva is megjelenik!