2024. március 19. kedd

Részvétel a szekszárdi Helyi Termék Fesztiválon

2015. május 12. kedd

2015. május 9-én, Szekszárdon, a Sió partjánál ünnepélyes keretek között, egy helyi termék vásárral és egy, az önfenntartás, egészséges táplálkozás és ökogazdálkodás témák köré felépített szakmai nappal egybekötve került sor a SIÓ Termékház ünnepélyes megnyitójára. Az előadók között volt dr. Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnöke is. Kísérőprogramként kézműves foglalkozásokat és arcfestést tartottak a gyerekeknek, és bemutatták a „Borok–Vizek–Kúriák Zöldút” programot és az Ős-Sárvíz Tanösvényt. A Sárköz-Dunavölgye-Siómente Egyesület és a Mentor Klub főszervezésében megrendezett eseményen mintegy 150 érdeklődő vett részt.

Sio_Termekhaz_JPG_600450.jpg

Az esemény megnyitója után a gyermekek részére korábban kiírt rajzverseny ünnepélyes eredményhirdetésére került sor, majd a SIÓ Termékház rendezvénytermében elkezdődtek a szakmai előadások. A levezető elnök Schrenk Tamás, a Mentor Klub ügyvezetője volt, aki egyúttal a SIÓ Termékház egyik legfőbb megálmodója és létrehozója.

A KÖSZ tavaly év végén csatlakozott a Mentor Klubhoz, hiszen a Mentor Klub által kiépített hálózat egyaránt hasznos lehet a KÖSZ magyarországi és határon túli tagszervezeteinek.

Schrenk Tamás az ünnepélyes megnyitó beszédében röviden ismertette a termékház jelentőségét, tervezett funkcióját, jövőképét, egyúttal kérte, hogy a helyiek és a környéken élők tekintsék sajátjuknak ezt az épületet és használják ki a lehetőségeit. A termékház rendelkezik irodahelyiséggel, megfelelő irodai felszereléssel, rendezvényteremmel, a termékek bemutatására, illetve tárolására alkalmas helyiségekkel és minden egyébbel, ami ahhoz szükséges, hogy a kitűzött céloknak megfeleljen. A termékház épülete mellett az ingatlanon kialakításra került egy öko mintakert is, mellyel komoly terveik vannak – mindenekelőtt az ökológiai gazdálkodás, a helyben megtermelt, egészséges élelmiszerek népszerűsítése és megtermelési módjának gyakorlati bemutatása a célja.

Sio_Termekhaz_10_JPG_600450.jpg

Az első előadó a Magyar Termékház Hálózat képviseletében az ügyvezető, Vékony Ferenc volt, aki a termékház hálózaton keresztül történő értékesítés előnyeit és célját ismertette, továbbá a hálózat jövőbeni terveiről is szólt.

Sio_Termekhaz_11_JPG_600450.jpg

Varga Csaba, a Stratégiakutató Intézet Nonprofit Kft. elnöke-ügyvezetője az önfenntartás, öngondoskodás fogalomkörét és jelentését mutatta be.

Sio_Termekhaz_12_JPG_600450.jpg

Dr. Solti Gábor, a KÖSZ elnöke a vegyszermentes technológiákról, köztük kiemelten az ökológiai gazdálkodásról, annak jelentőségéről, lehetőségeiről, jelenlegi állapotáról tartott előadást.

Sio_Termekhaz_13_JPG_600450.jpg

Smuk Tibor, a pásztói Bio Malom Kft. vezetője az egészséges étkezés alapvető fontosságáról tartott prezentációt, melyben rendkívül jól és közérthetően összefoglalta mindazt, ami a témáról dióhéjban elmondható.

Az utolsó előtti előadó, Győri Győző egy olyan hobbikertész, aki az ökológiai gazdálkodás módszereit alkalmazva kertészkedik saját területén, amelyen igyekszik megőrizni és szaporítani a Kárpát-medence őshonos és rendkívül kedvező jellemzőkkel bíró (öko) vetőmagokat. Az ő segítségével került kialakításra a korábban említett öko mintakert a SIÓ Termékház épülete mellett (a kertet lásd a lenti fényképeknél).

A legutolsó előadó Kalocsa Jenő volt, aki a homoktövis jótékony hatásait mutatta be.

Az előadások mellett folyamatosan zajlott a helyi termékek vására, kulturális-zenei programokat tartottak, illetve a helyi élelmiszerekből készült termékek kóstolására is volt lehetőség.

 

Összeállította: Dr. Solti Gábor és Ziegler Gábor

 

A rendezvényről készített fotók (Solti Gábor fotói)

Sio_Termekhaz_2_JPG_600450.jpg

Sio_Termekhaz_3_JPG_600450.jpg

Sio_Termekhaz_4_JPG_600450.jpg

Sio_Termekhaz_5_JPG_600450.jpg

Sio_Termekhaz_6_JPG_600450.jpg

Sio_Termekhaz_9_JPG_600450.jpg

Sio_Termekhaz_7_JPG_600450.jpg

Sio_Termekhaz_8_JPG_600450.jpg

Sio_Termekhaz_0_JPG_600450.jpg