2024. március 19. kedd

Konferencia a Részvételi törvény utólagos hatásvizsgálatáról

2013. június 28. péntek

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban a „Hatásvizsgálatok és stratégiák elkészítése” című ÁROP 1. 1. 19 kódszámú pályázat részeként sor került a Részvételi törvény utólagos hatásvizsgálatára. Ez a törvény szabályozza a miniszterek és a társadalmi, szakmai szervezetek közötti stratégiai partnerségi megállapodások kialakítását. Az utólagos hatásvizsgálat részeként 2013. június 27-én tartották meg azt a konferenciát, melyet a partner társadalmi, szakmai szervezetek, valamint a stratégiai partnerségi megállapodásokat kötő minisztériumok bevonásával rendeztek meg, s melyre előadóként meghívást kapott a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke, Dr. Solti Gábor is.

A konferenciát dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár nyitotta meg. Dr. Farkas Vajk a Részvételi törvény tanúságairól és a továbblépés lehetőségeiről tartott előadást. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) képviseletében Dávid Péter ügyvezető igazgató és dr. Orosz Gábor bizottsági elnök a Magyar Kormány stratégiai partnereként az elmúlt két és fél év partnerségi tapasztalatait ismertette. Apró Antal Zoltán, a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetségének programvezetője partnerségi tapasztalatait értékelte. Dr. Faludi Gábor és Gláser Tamás az iparjogvédelemmel kapcsolatos kérdésekről tartottak előadást.

Dr. Torda Márta főosztályvezető-helyettes (VM – Társadalmi kapcsolatok és Kárpát-medencei Együttműködés Osztálya) a Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai partneri megállapodásainak rendszeréről tartott előadást. Többek között megemlítette, hogy jelenleg már 26 szervezettel kötött a VM partnerségi megállapodást. Dr. Solti Gábor előadása után Szabó Dávid referens (KIM) a korrupcióellenes akcióterv elkészítését ismertette.

A konferencia záró előadását Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke tartotta a MAGOSZ tapasztalatai a stratégiai partnerségről címmel.

Az előadók a stratégiai partnerségi együttműködések hasznossága mellett megfogalmazták azokat a kritikai véleményeiket, melyek kiküszöbölésével eredményesebbé tehetők az együttműködések.

A konferencia célja az volt, hogy a törvény alkalmazásával kapcsolatos észrevételeket, tapasztalatokat megosszák egymással a résztvevők. Emellett kiemelt jelentőségű volt, hogy a minisztériumok stratégiai partnerei megismerjék egymást, valamint megismerjék a más szervezeteknél kialakult jogszabály véleményezési módszereket, eljárásokat, az erre a célra kialakított belső munkarendet. Az itt szerzett tapasztalatok a jövőben segíteni fogják a stratégiai partnerek és a minisztériumok közös munkáját. A tapasztalataik nagy segítséget nyújthatnak más stratégiai partner szervezeteknek, továbbá az előadásokon megfogalmazott észrevételeik segítenek a Részvételi törvény utólagos hatásvizsgálatának elvégzésében is.

A KIM által szervezett konferencia összefoglalója, értékelése a szervezők ígérete szerint a minisztérium honlapján elérhető, Dr. Solti Gábor konferencián tartott előadásának teljes anyaga pedig az alábbi linkekről megtekinthetők, illetve letölthetők.

 

Dr. Solti Gábor előadásának megtekintéséhez (letöltéséhez) kérem, hogy kattintson az első linkre (hivatkozásra), míg az előadáshoz kapcsolódó szöveges dokumentum eléréséhez a második linkre!

1. EA. KÖSZ 2013. június 27. (VETÍTÉS – PPTX formátumban)

2. EA. KÖSZ 2013. június 27. (TELJES SZÖVEG – PDF formátumban)