2017. március 23. csütörtök

Friss hírek

A "Tagjaink élete" cikksorozatunk a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) tagszervezeteinek tevékenységébe enged betekintést. A Meta Terra Polgári Egyesület egy 2014-ben alapított szervezet, teli lelkes fiatalokkal és kiváló szakemberekkel. A mostani hírcsokor az ő tevékenységükbe enged betekintést. Köszönjük Bödő Kálmánnak az információkat!


2017. február 2-án, a gödöllői Szent István Egyetem Aulájában, a Szent István Egyetem (SZIE) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közös szervezésében nagyszabású ökogazdálkodási konferenciát tartottak "Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete – hol tartunk a fenntarthatóság felé vezető úton?" címmel. A rendezvényen a KÖSZ nyolc tagszervezete és elnöke is részt vett. Beszámoló a konferenciáról és az ökológiai gazdálkodás magyarországi helyzetéről.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnöke által már hosszú évek óta szorgalmazott, a Kárpát-medence egészére vonatkozó adatgyűjtési, felmérési munka – a Földművelésügyi Minisztérium támogatásának és a KÖSZ Tagszervezetei segítő együttműködésének is köszönhetően – 2016-ban elindult. Ennek eredményeként született meg a közelmúltban dr. Solti Gábor és Ziegler Gábor mintegy 80 oldalas tanulmánya, melyet most a Szövetség honlapján is közzéteszünk.


A "Tagjaink élete" cikksorozatunk a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) tagszervezeteinek tevékenységébe enged betekintést. A mostani összeállítást dr. Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület vezetője küldte, és az egyesület életéből két fontos eseményt ismertet. (A két cikk a Székely Gazda 2016. novemberi, ill. decemberi számában jelent meg.)


Beszámoló a XV. Bioterra Konferenciáról

2016. november 28. hétfõ

A hagyományokhoz híven idén is ősszel, október 22-én tartották meg Romániai Biogazdálkodók "Bioterra" Egyesületének konferenciáját, a XV. Bioterra-t. A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem Aulájában megtartott szakmai rendezvény témája „Az ökológiai Mezőgazdaság helyzete Romániában, a 2014-2020-ra vonatkozó Európai Uniós agrár és vidékfejlesztési politika (KAP) keretében” volt. Az alábbiakban dr. T. Veress Évának az Erdélyi Gazda 2016. novemberi számába írt beszámolóját közöljük.


Aranyserleggel tértek haza

2016. október 31. hétfõ

Hasznos tapasztalatokkal és több elismeréssel érkeztek haza a Székelyföldi Bio Egyesület képviselői az idei kárpát-medencei körútjukról. A székelyföldi biogazdák ezúttal felvidéki biogazdaságba látogattak, de részt vettek a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének közgyűlésen, valamint a III. Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen. (Daczó Dénes cikke)


Az idei közgyűlés helyszíne a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének székhelyén, Piliscsabán volt, a Iosephinum Kollégium és Szakkollégiumban (2081 Piliscsaba, Fő u. 2/A). A közgyűléshez idén is kapcsolódtak szakmai programok: a XIV. Sárközy Péter Tudományos Emlékülés és egy felvidéki biogazdaság megtekintése. Az emlékülést 2016. szeptember 2-án, a közgyűlést és a farmlátogatást szeptember 3-án tartottuk. A többnapos eseménysorozat a résztvevők visszajelzése alapján nagyon jól sikerült.