2016. augusztus 29. hétfõ

Friss hírek

A KÖSZ elnöke és több tagszervezetének képviselője is aktívan részt vett a felvidéki Peszek-Tergenyén immáron harmadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen. Mind a szervezésben, mind a lebonyolításban, zsűrizésben részt vettek a KÖSZ tagok. Az alábbiakban dr. Solti Gábor KÖSZ elnök beszámolóját közöljük az eseményről, kiegészítve dr. Albert Imre fotóival.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) Elnökségi ülése minden évben más elcsatolt országrészben, ezeket bitorló más-más országban rendezzük. Ebben az évben a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület elnökének, Molnár Zsolt úrnak a meghívására Ukrajnában, Kárpátalján, Verbőcön tartottuk. A KÖSZ elnökségi ülések gyakorlata, hogy a törvényi és az alapszabályban foglalt előírásoknak megfelelően megtartott elnökségi ülés mellett, a rendező házigazdák szakmai (pl. konferenciával, szakmai tanácskozással, bio gazdaságok, feldolgozó üzemek meglátogatásával) és kulturális programokkal teszik gazdagabbá, hasznosabbá a Kárpát-medence távolabbi területéről érkező ökogazdálkodási szakemberek részére az utazást. Ez évben Magyarországról (2 fő), Szerbiából (4), Romániából (4), Szlovákiából (3), Moldovából (1) érkeztek az elnökségi ülésre a vendégek. A KÖSZ 2016. évi közgyűlését és a hozzá csatlakozó szakmai programokat a Nemzeti Együttműködési Alap és a Földművelésügyi Minisztérium dr. Fazekas Sándor miniszter saját keretéből támogatta.


20 éves a Biokontroll

2016. április 5. kedd

A Biokultúra Egyesület – vezetősége döntése alapján – 1996-ban létrehozta a nemzetközi ellenőrzési követelményeknek megfelelő ellenőrző szervezetét, a Biokontroll Hungária Szolgáltató és Tanácsadó Közhasznú Társaságot. (Rövidített cégneve Biokontroll Kht. lett.) Az alapító a Biokultúra Egyesület volt. Az alapító okiratot az alapító képviselője, az Egyesület akkori egyik alelnöke, dr. Solti Gábor 1996. április 23-án, mint alapító írta alá.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) több tagszervezete is részt vett a nagy hagyományokkal rendelkező, a Budapesti Hungexpón megrendezett, tavalyi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron, az OMÉK-on. Az RMGE-Maros szervezet 26 kiállítóval képviseltette magát. Az alábbiakban a szervezet elnökével, ing. Csomós Attilával készített riportot is tartalmazó újságcikket közöljük. A cikk az Értékálló Aranykorona című országos mezőgazdasági szaklap 2015. október-novemberi számában (XV. évf. 9. sz., p. 37.) jelent meg. A szerzője Bakó Zoltán, a Vásárhelyi Hírlap munkatársa.


2015. október elsejétől hatályos a NÉBIH honlapján megtalálható „Az ökológiai gazdálkodásban felhasználható, forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel rendelkező növényvédelmi célú készítmények és termésnövelő anyagok listája” című egységes magyarországi öko-szerlista. A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének állásfoglalása szerint ez egy nagy horderejű lépés volt a magyar ökogazdálkodás helyzetének javítása, az ágazat fejlődése érdekében. Az alábbiakban kifejtjük, hogy miért.


Biogazdálkodás a Vajdaságban

2016. február 9. kedd

Örömmel értesültünk a tagszervezeteinktől, illetve a Földművelésügyi Minisztérium Határtalan Gazda honlapján arról, hogy az AGROFÓRUM 2015/12. számában, a „Határtalanul” rovatban (rovatvezető: dr. Bódis László) egy értékes összefoglaló cikk jelent meg a délvidéki ökológiai gazdálkodás fejlődésében, népszerűsítésében meghatározó szerepet játszó szerbiai magyar gazdákról, kertészekről. A „Tisza-menti barangolás a Vajdaságban – kora őszi képek Magyarkanizsától Zentáig” címmel megjelent újságcikk szerzői: dr. Somogyi Norbert (NAIK) és dr. Kujáni Katalin (AKI).


A Meta Terra céljai között szerepel a térség gazdaságának, kis gazdaságainak, biogazdálkodásának és környezetvédelmének előmozdítása. Több szakcsoportban tevékenykedik, melyek közül az egyik a bio szakcsoport. Az egyesület tagjai fő célul tűzték ki a helyi termékek előtérbe helyezését a viszonteladókkal szemben, a helyben megtermelt egészséges, vegyszermentes élelmiszer-előállítás és –fogyasztás elősegítését, népszerűsítését, az ehhez szükséges gyakorlati módszerek átadását, tanítását. Bár a Meta Terra Polgári Egyesületet alig két esztendeje, 2014-ben alapították, igen komoly eredményeket ért el ez alatt a rövid időszak alatt. A szervezet a tavalyi évben csatlakozott a Kárpát-medencei ökogazdálkodók Szövetségéhez. Az alábbiakban a bioszekciónak az előző évre vonatkozó, Hajdú László és Bödő Kálmán által összeállított beszámolóját közöljük.