2017. január 18. szerda

Friss hírek

Az idei közgyűlés helyszíne a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének székhelyén, Piliscsabán volt, a Iosephinum Kollégium és Szakkollégiumban (2081 Piliscsaba, Fő u. 2/A). A közgyűléshez idén is kapcsolódtak szakmai programok: a XIV. Sárközy Péter Tudományos Emlékülés és egy felvidéki biogazdaság megtekintése. Az emlékülést 2016. szeptember 2-án, a közgyűlést és a farmlátogatást szeptember 3-án tartottuk. A többnapos eseménysorozat a résztvevők visszajelzése alapján nagyon jól sikerült.


A KÖSZ elnöke és több tagszervezetének képviselője is aktívan részt vett a felvidéki Peszek-Tergenyén immáron harmadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen. Mind a szervezésben, mind a lebonyolításban, zsűrizésben részt vettek a KÖSZ tagok. Az alábbiakban dr. Solti Gábor KÖSZ elnök beszámolóját közöljük az eseményről, kiegészítve dr. Albert Imre fotóival.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnökségi ülését minden évben más elcsatolt országrészben, ezeket bitorló más-más országban rendezzük. Ebben az évben a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület elnökének, Molnár Zsolt úrnak a meghívására Ukrajnában, Kárpátalján, Verbőcön tartottuk. A KÖSZ elnökségi ülések gyakorlata, hogy a törvényi és az alapszabályban foglalt előírásoknak megfelelően megtartott elnökségi ülés mellett, a rendező házigazdák szakmai (pl. konferenciával, szakmai tanácskozással, bio gazdaságok, feldolgozó üzemek meglátogatásával) és kulturális programokkal teszik gazdagabbá, hasznosabbá a Kárpát-medence távolabbi területéről érkező ökogazdálkodási szakemberek részére az utazást. Ez évben Magyarországról (2 fő), Szerbiából (4), Romániából (4), Szlovákiából (3), Moldovából (1) érkeztek az elnökségi ülésre a vendégek. A KÖSZ 2016. évi elnökségi ülését a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.


20 éves a Biokontroll

2016. április 5. kedd

A Biokultúra Egyesület – vezetősége döntése alapján – 1996-ban létrehozta a nemzetközi ellenőrzési követelményeknek megfelelő ellenőrző szervezetét, a Biokontroll Hungária Szolgáltató és Tanácsadó Közhasznú Társaságot. (Rövidített cégneve Biokontroll Kht. lett.) Az alapító a Biokultúra Egyesület volt. Az alapító okiratot az alapító képviselője, az Egyesület akkori egyik alelnöke, dr. Solti Gábor 1996. április 23-án, mint alapító írta alá.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) több tagszervezete is részt vett a nagy hagyományokkal rendelkező, a Budapesti Hungexpón megrendezett, tavalyi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron, az OMÉK-on. Az RMGE-Maros szervezet 26 kiállítóval képviseltette magát. Az alábbiakban a szervezet elnökével, ing. Csomós Attilával készített riportot is tartalmazó újságcikket közöljük. A cikk az Értékálló Aranykorona című országos mezőgazdasági szaklap 2015. október-novemberi számában (XV. évf. 9. sz., p. 37.) jelent meg. A szerzője Bakó Zoltán, a Vásárhelyi Hírlap munkatársa.


2015. október elsejétől hatályos a NÉBIH honlapján megtalálható „Az ökológiai gazdálkodásban felhasználható, forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel rendelkező növényvédelmi célú készítmények és termésnövelő anyagok listája” című egységes magyarországi öko-szerlista. A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének állásfoglalása szerint ez egy nagy horderejű lépés volt a magyar ökogazdálkodás helyzetének javítása, az ágazat fejlődése érdekében. Az alábbiakban kifejtjük, hogy miért.


Biogazdálkodás a Vajdaságban

2016. február 9. kedd

Örömmel értesültünk a tagszervezeteinktől, illetve a Földművelésügyi Minisztérium Határtalan Gazda honlapján arról, hogy az AGROFÓRUM 2015/12. számában, a „Határtalanul” rovatban (rovatvezető: dr. Bódis László) egy értékes összefoglaló cikk jelent meg a délvidéki ökológiai gazdálkodás fejlődésében, népszerűsítésében meghatározó szerepet játszó szerbiai magyar gazdákról, kertészekről. A „Tisza-menti barangolás a Vajdaságban – kora őszi képek Magyarkanizsától Zentáig” címmel megjelent újságcikk szerzői: dr. Somogyi Norbert (NAIK) és dr. Kujáni Katalin (AKI).