2022. January 20. Thursday

Friss hírek

A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) tagszervezete, az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Nonprofit Kft., elkészítette az általa és a Szent István Egyetem által szervezett nagyszabású februári ökogazdálkodási konferencia összefoglalását. Az előadások rövid szöveges összefoglalásán túlmenően elérhetővé tették a teljes prezentációkat is, valamint készült egy rövid összefoglaló videó.


A "Tagjaink élete" cikksorozatunk a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) tagszervezeteinek tevékenységébe enged betekintést. A Meta Terra Polgári Egyesület egy 2014-ben alapított szervezet, teli lelkes fiatalokkal és kiváló szakemberekkel. A mostani hírcsokor az ő tevékenységükbe enged betekintést. Köszönjük Bödő Kálmánnak az információkat!


Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete

2017. February 15. Wednesday

2017. február 2-án, a gödöllői Szent István Egyetem Aulájában, a Szent István Egyetem (SZIE) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közös szervezésében nagyszabású ökogazdálkodási konferenciát tartottak "Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete – hol tartunk a fenntarthatóság felé vezető úton?" címmel. A rendezvényen a KÖSZ nyolc tagszervezete és elnöke is részt vett. Beszámoló a konferenciáról és az ökológiai gazdálkodás magyarországi helyzetéről.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnöke által már hosszú évek óta szorgalmazott, a Kárpát-medence egészére vonatkozó adatgyűjtési, felmérési munka – a Földművelésügyi Minisztérium támogatásának és a KÖSZ Tagszervezetei segítő együttműködésének is köszönhetően – 2016-ban elindult. Ennek eredményeként született meg a közelmúltban dr. Solti Gábor és Ziegler Gábor mintegy 80 oldalas tanulmánya, melyet most a Szövetség honlapján is közzéteszünk.


A "Tagjaink élete" cikksorozatunk a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) tagszervezeteinek tevékenységébe enged betekintést. A mostani összeállítást dr. Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület vezetője küldte, és az egyesület életéből két fontos eseményt ismertet. (A két cikk a Székely Gazda 2016. novemberi, ill. decemberi számában jelent meg.)


A Volánpack Csomagoló és Szolgáltató Zrt. első alkalommal, a hagyományteremtés szándékával rendezte meg környezettudatos tanácskozását december 2-án. A konferencia témája „Környezettudatos növénytermesztés és kertészeti gazdálkodás lehetőségei, és a benne rejlő üzleti előnyök 2016-ban” volt, és egy üzleti találkozó is kapcsolódott hozzá. A RaM Colosseumban megtartott, egész napos rendezvényen több KÖSZ tagszervezet és a Szövetség elnöke is részt vett.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnöke is előadást tartott azon a budapesti szakmai konferencián, melyet Kasó Attila miniszteri biztos hívott össze. A szintén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nemzeti ásványvagyon hasznosítására irányuló feladatokért felelős miniszteri biztosa által összehívott korábbi tanácskozás eredményeire épülő rendezvényt 2016. november 16-án az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. telephelyén lévő konferenciateremben tartották meg. A konferenciáról beszámolt a Kormányportál és köztévé is. Az alábbiakban az eseményről készített részletes beszámolónkat olvashatják.