2024. március 19. kedd

Szövetségünk idén is képviseltette magát a BioFachon

2013. február 17. vasárnap

A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége idén második alkalommal vett részt a BioFachon, a világ legnagyobb bioval kapcsolatos kiállításán, ahol szervezetünket az ÖMKI-vel közös standon találhatták meg az érdeklődők. 41.500 látogató 129 országból vett részt a 2013-as BioFach és Vivaness szakkiállításokon, amelyek összesen 2.396 kiállító részvételével zajlottak le.

A legtöbb vendég Németországból, Olaszországból, Ausztriából, Franciaországból és Hollandiából érkezett. Magyarországról 14 kiállító vett részt az eseményen 100 m2-es területen az Agrármarketing Centrum Igazgatóság szervezésében. Hazánk kicsiny standján éppúgy megtalálható volt élelmiszergyártó, növényvédelemmel foglalkozó és illóolaj előállító cég, mint a magyar tanúsító szervezetek, szövetségek és kutatointézet is.

A rendezvényt meglátogatta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is, aki figyelmet szentelt minden magyar kiállítónak, így a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének is.

Az idei évben az év országa címet Románia kapta meg, aki számos kiemelt programmal, hagyományőrző zenei előadásokkal színesítette megjelenését. A román standon főképpen az alma és méz termeléssel, feldolgozással foglalkozó gazdák, kereskedők, illetőleg termékeik voltak többségben A KÖSZ a román szigeten üdvözölte két tagszervezetét, a Bioterrát és a Bio Gold Transylvaniát is. A Szövetség 16 tagjából így három önállóan is megjelent a BioFachon. Reméljük, ez a szám a jövőben bővülni fog!

A rendezvény első napján került sor a kelet-közép-európai országok előadására, ahol magyar részről Tarnai Mária, az ÖMKI munkatársa tartott előadást. Rajta kívül a román, lengyel, cseh, ukrán helyzetet bemutató előadók vettek részt a szimpóziumon. A konklúzió, hogy Magyarországon kívül minden környező országban meredeken növekedett az elmúlt években a biogazdálkodás alá vont területek nagysága, aránya.

Csütörtökön délután került sor borkóstolóra az ÖMKI standjánál, melyhez a Gajdos Pincészet szolgáltatta a kiváló minőségű – többek között a Mundus Vini díjnyertes 2009-es Cabernet Franc Selection – borokat.

A KÖSZ részt vett a – hagyományosan az év országa neve alatt futó – román gálaesten, ahol élő koncerttel és főleg erdélyi ételekkel lepték meg a szervezők a részvevőket.