2024. április 19. péntek

Friss hírek

2017. február 2-án, a gödöllői Szent István Egyetem Aulájában, a Szent István Egyetem (SZIE) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közös szervezésében nagyszabású ökogazdálkodási konferenciát tartottak "Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete – hol tartunk a fenntarthatóság felé vezető úton?" címmel. A rendezvényen a KÖSZ nyolc tagszervezete és elnöke is részt vett. Beszámoló a konferenciáról és az ökológiai gazdálkodás magyarországi helyzetéről.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnöke által már hosszú évek óta szorgalmazott, a Kárpát-medence egészére vonatkozó adatgyűjtési, felmérési munka – a Földművelésügyi Minisztérium támogatásának és a KÖSZ Tagszervezetei segítő együttműködésének is köszönhetően – 2016-ban elindult. Ennek eredményeként született meg a közelmúltban dr. Solti Gábor és Ziegler Gábor mintegy 80 oldalas tanulmánya, melyet most a Szövetség honlapján is közzéteszünk.


A "Tagjaink élete" cikksorozatunk a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) tagszervezeteinek tevékenységébe enged betekintést. A mostani összeállítást dr. Máthé Emma, a Székelyföldi Bio Egyesület vezetője küldte, és az egyesület életéből két fontos eseményt ismertet. (A két cikk a Székely Gazda 2016. novemberi, ill. decemberi számában jelent meg.)


A Volánpack Csomagoló és Szolgáltató Zrt. első alkalommal, a hagyományteremtés szándékával rendezte meg környezettudatos tanácskozását december 2-án. A konferencia témája „Környezettudatos növénytermesztés és kertészeti gazdálkodás lehetőségei, és a benne rejlő üzleti előnyök 2016-ban” volt, és egy üzleti találkozó is kapcsolódott hozzá. A RaM Colosseumban megtartott, egész napos rendezvényen több KÖSZ tagszervezet és a Szövetség elnöke is részt vett.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnöke is előadást tartott azon a budapesti szakmai konferencián, melyet Kasó Attila miniszteri biztos hívott össze. A szintén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nemzeti ásványvagyon hasznosítására irányuló feladatokért felelős miniszteri biztosa által összehívott korábbi tanácskozás eredményeire épülő rendezvényt 2016. november 16-án az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. telephelyén lévő konferenciateremben tartották meg. A konferenciáról beszámolt a Kormányportál és köztévé is. Az alábbiakban az eseményről készített részletes beszámolónkat olvashatják.


Beszámoló a XV. Bioterra Konferenciáról

2016. november 28. hétfõ

A hagyományokhoz híven idén is ősszel, október 22-én tartották meg Romániai Biogazdálkodók "Bioterra" Egyesületének konferenciáját, a XV. Bioterra-t. A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem Aulájában megtartott szakmai rendezvény témája „Az ökológiai Mezőgazdaság helyzete Romániában, a 2014-2020-ra vonatkozó Európai Uniós agrár és vidékfejlesztési politika (KAP) keretében” volt. Az alábbiakban dr. T. Veress Évának az Erdélyi Gazda 2016. novemberi számába írt beszámolóját közöljük.


Aranyserleggel tértek haza

2016. október 31. hétfõ

Hasznos tapasztalatokkal és több elismeréssel érkeztek haza a Székelyföldi Bio Egyesület képviselői az idei kárpát-medencei körútjukról. A székelyföldi biogazdák ezúttal felvidéki biogazdaságba látogattak, de részt vettek a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének közgyűlésen, valamint a III. Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen. (Daczó Dénes cikke)