2022. January 20. Thursday

Friss hírek

A hagyományokhoz híven idén is ősszel, október 22-én tartották meg Romániai Biogazdálkodók "Bioterra" Egyesületének konferenciáját, a XV. Bioterra-t. A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem Aulájában megtartott szakmai rendezvény témája „Az ökológiai Mezőgazdaság helyzete Romániában, a 2014-2020-ra vonatkozó Európai Uniós agrár és vidékfejlesztési politika (KAP) keretében” volt. Az alábbiakban dr. T. Veress Évának az Erdélyi Gazda 2016. novemberi számába írt beszámolóját közöljük.


Aranyserleggel tértek haza

2016. October 31. Monday

Hasznos tapasztalatokkal és több elismeréssel érkeztek haza a Székelyföldi Bio Egyesület képviselői az idei kárpát-medencei körútjukról. A székelyföldi biogazdák ezúttal felvidéki biogazdaságba látogattak, de részt vettek a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének közgyűlésen, valamint a III. Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen. (Daczó Dénes cikke)


Az idei közgyűlés helyszíne a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének székhelyén, Piliscsabán volt, a Iosephinum Kollégium és Szakkollégiumban (2081 Piliscsaba, Fő u. 2/A). A közgyűléshez idén is kapcsolódtak szakmai programok: a XIV. Sárközy Péter Tudományos Emlékülés és egy felvidéki biogazdaság megtekintése. Az emlékülést 2016. szeptember 2-án, a közgyűlést és a farmlátogatást szeptember 3-án tartottuk. A többnapos eseménysorozat a résztvevők visszajelzése alapján nagyon jól sikerült.


2016. augusztus 20-án a KÖSZ elnöke és több tagszervezetének képviselője is részt vett a kunszentmártoni főtéren megrendezett ünnepi Magyarok Kenyere rendezvényen.


A KÖSZ elnöke és több tagszervezetének képviselője is aktívan részt vett a felvidéki Peszek-Tergenyén immáron harmadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen. Mind a szervezésben, mind a lebonyolításban, zsűrizésben részt vettek a KÖSZ tagok. Az alábbiakban dr. Solti Gábor KÖSZ elnök beszámolóját közöljük az eseményről, kiegészítve dr. Albert Imre fotóival.


A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnökségi ülését minden évben más elcsatolt országrészben, ezeket bitorló más-más országban rendezzük. Ebben az évben a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület elnökének, Molnár Zsolt úrnak a meghívására Ukrajnában, Kárpátalján, Verbőcön tartottuk. A KÖSZ elnökségi ülések gyakorlata, hogy a törvényi és az alapszabályban foglalt előírásoknak megfelelően megtartott elnökségi ülés mellett, a rendező házigazdák szakmai (pl. konferenciával, szakmai tanácskozással, bio gazdaságok, feldolgozó üzemek meglátogatásával) és kulturális programokkal teszik gazdagabbá, hasznosabbá a Kárpát-medence távolabbi területéről érkező ökogazdálkodási szakemberek részére az utazást. Ez évben Magyarországról (2 fő), Szerbiából (4), Romániából (4), Szlovákiából (3), Moldovából (1) érkeztek az elnökségi ülésre a vendégek. A KÖSZ 2016. évi elnökségi ülését a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.