2024. március 19. kedd

Felhívás - Fiatal Gazda 3.0 (Komplex ismeretátadási és közösségépítési program ökológiai gazdálkodóknak)

2013. március 27. szerda

 OEMKI_Logo_Statements_1a_negyzetes_csak_magyar.jpg

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a fiatal ökogazdák számára 2013-ban tematikusan egymásra épülő képzési programot szervez, szakavatott előadók, tapasztalt gyakorlati szakemberek és az ágazatban érdekelt intézmények közreműködésével. A program első, „Biogazdálkodás és menedzsment” című kétnapos moduljára 2013. április 12-13-án kerül sor, Gödöllőn, a Szent István Egyetemen. Cikkünkben további információkat közlünk a programsorozat tervezett tematikája és az első modul részletes programja kapcsán.

A legfontosabb információk dióhéjban:

A programsorozat tervezett tematikája és az első modul részletes programja letölthető itt. Szállás foglalási lehetőség: www.sziekollegium.hu

A részvételi díj: 6.000 Ft/nap ebéddel, szünetekben frissítővel. Két nap együtt 10.000 Ft, előjelentkezéssel (április 5-ig) 8.000 Ft. On-line jelentkezés az első modulra itt.

Segítsen megtervezni a Fiatal Gazda képzési program további menetét! Az alábbi felméréssel jelezheti felénk, hogy mely témákban és helyszíneken, milyen időpontban szeretné, ha szakmai és terepnapot valósítanánk meg. Igényfelmérés a második modulra itt.


Az ÖMKi sajtóközleménye:

A 2012-ben meghirdetett Fiatal gazdálkodók induló támogatása jogcímben az elmúlt hónapokban 931 támogató határozatot postázott az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Az ÖMKi értesülései szerint a fiatal gazda nyertesek legalább fele vállalta, hogy a támogatási időszak alatt a létrehozandó gazdaság egészében vagy részében ökológiai gazdálkodást kíván folytatni.

Jelenleg az országban mintegy 1600 termelő egység folytat ellenőrzött körülmények között ökológiai gazdálkodást. Az ágazatba 2013-ban újonnan belépő több száz Fiatal Gazda gyakorlatilag egyik napról a másikra jelentős mértékben, kb. 25-30 %-kal fogja növelni a termelői oldalon jelen levő piaci szereplők számát. Feltételezhető, hogy az új belépők az esetek jelentős részében nem, vagy csak hiányosan rendelkeznek a sikeres biotermék-előállításhoz és értékesítéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekkel, készségekkel. Sokan nincsenek felkészülve az ellenőrzéssel járó többlet adminisztrációra és még nem szereztek tapasztalatot a gazdálkodás során elvárt követelmények megvalósításában.

Az ÖMKi mindezek okán egy hangsúlyosan gyakorlatorientált, modulrendszerű képzési programot alakított ki, amellyel a fiatal gazda támogatással és az ellenőrzött ökológiai gazdálkodással járó kötelezettségek sikeres teljesítéséhez, a jó minőségű, tanúsított biotermékek előállításhoz és sikeres piacra viteléhez kíván hozzájárulni. Cél továbbá a gazdálkodók és egyéb ágazati szereplők közötti személyes és szakmai kapcsolatok erősítése.

A program első, „Biogazdálkodás és menedzsment” modulját április 12-13-án rendezzük meg. A programon az ágazat vezető szakemberei tartanak előadásokat az induló ökológiai gazdálkodást folytatók számára leginkább hasznos témákban. A kétnapos képzés első napjának tematikája felöleli az ökológiai gazdálkodás alapjait, ellenőrzését, tanácsokat a fiatal gazda jogcím sikeres teljesítéséhez, az elérhető és várható támogatások körét. A második nap az induló agrárvállalkozások sikeres menedzsmentjéhez, a marketing és a termékértékesítés témaköreihez ad fogódzót.

A képzési program a termesztési szezon folyamán ágazatok szerinti szakmai modulokkal folytatódik, melyeket az ÖMKi az előzetesen felmért igényeknek és érdeklődésnek megfelelő helyszínen és témában (szántóföldi növénytermesztés, kertészet, állattartás, méhészet) szervez meg. A szakmai modulok két napos programja elméleti és terepi részt egyaránt magában foglal. Az első nap országosan elismert szakemberek mutatják be előadásaikban a legjobb biogazdálkodási gyakorlatokat. A második, terepi napon a résztvevők szakmai vezetéssel kísérve az adott ágazatban professzionálisan szervezett és piacos ökoterméket előállító családi középüzembe látogathatnak el.

A Fiatal Gazda 3.0 képzési program zárását a szezon végén a több korábbi rendezvényen is résztvevő gazdálkodók részére csapatépítéssel egybekötött tervezői-szakmai műhelymunka adja.

A rendezvény felhívása, az alapmodul jelentkezési lapja, a részletes program, valamint a további képzési napok beharangozója a következő internetes címen tölthető le:

 http://www.biokutatas.hu/hirek/381-felhivas-fiatal-gazda-30

 

További információ:

Csáki Tamás, csaki.tamas@biokutatas.hu           

Dezsény Zoltán, zoltan.dezseny@biokutatas.hu            

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft.

Cégjegyzékszám: 01-09-963553, vezetve a Fővárosi Bíróság mint Cégbíróságnál.

Bejegyzett székhely: Budapest 1174, Melczer utca 47.

 

Telefon: +36 28 521-490
Fax: +36 28 521-491

Mobil: +36 20 346 9120

Mail: dora.drexler@biokutatas.hu

Web: www.biokutatas.hu

 

Budapest, 2013. március 26.