2024. március 19. kedd

Medvehagyma-gyűjtés csak engedéllyel!

2013. március 22. péntek

medvehagyma_400267.jpg

Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdőkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése. Néhány hét múlva ellepi az ország legnagyobb medvehagyma-gyűjtő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, a medvehagyma, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. A növény gyűjtésére vonatkozó szabályokkal azonban sokan nincsenek tisztában.


 

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen - mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt -  így medvehagyma-levelet is - gyűjthet külön engedély nélkül.  Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni.

Külön törvényi előírás vonatkozik a védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) való gyűjtésre: ebben az esetben bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság (Dél-Dunántúlon a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) engedélyével lehetséges. Az idei évtől a természetvédelmi engedély beszerzése a gyűjtő feladata.  A Mecsekerdő Zrt. védett területre gyűjtési engedélyt csak abban az esetben adhat ki, ha a gyűjtő bemutatja a zöldhatóság által kiadott engedélyt. Azokkal szemben, akik engedély nélkül szedik a medvehagymát az állami erdőkben, a törvényes eszközökkel fellép a Mecsekerdő Zrt.

Forrás: ForestPress