2024. március 19. kedd

Lendván tartott előadást a KÖSZ elnöke

2015. június 26. péntek

Dr. Solti Gábor 2015. június 23-án, a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete elnökének, Balaskó Józsefnek a meghívására Lendván, a Bánffy Központban tartott előadást „Az ökológiai gazdálkodás helyzete a Kárpát-medencében” címmel. Az eseményen részt vett a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) új tagszervezetének képviseletében a szintén lendvai Öko Önellátó Egyesület képviselője, dr. Kaszás Mihály (Mihael Kasaš) is. Az alábbiakban a KÖSZ elnökének útibeszámolóját közöljük.


„A KÖSZ idei, délvidéki Elnökségi ülését megelőző napon érkezett a meghívás a Muravidékről, aminek nagyon megörültem, hiszen a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége éppen ezzel egy időben készült kibővíteni tagságát egy e térségben működő öko egyesülettel.

A muravidéki magyarság létszáma ugyan nem túl nagy, mindössze kb. 10 000 fő, azonban a lakóhelyükön és aktivitásukon egyaránt jól látszik, hogy büszkék magyarságukra és a mai napig megtartották anyanyelvüket, hagyományaikat és a jó kapcsolatot Magyarországgal. Ezt támasztja alá a lendvai Bánffy Központ is, amely a muravidéki magyarság egyik legfontosabb kulturális központja.

Balaskó Józseftől megtudtam, hogy egy héttel korábban szintén itt, Lendván tartotta soros ülését a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma. – Az eseményről a Magyar Műsorok Stúdiója is készített riportot, mely itt érhető el. (Z.G.) – Szintén a közelmúltban tett látogatást Lendván Tóth Katalin helyettes államtitkár asszony.

 

Az ökogazdálkodásról szóló előadásomat a közönség nagy érdeklődéssel fogadta. Előadásomban szó esett a Kárpát-medencéről, mint egységes természetföldrajzi, geológiai, ökológiai régióról, a talaj, a termőföld jelentőségéről, eltartó-képességéről, megújításáról, az ökológiai gazdálkodás alapvető ismérveiről, a magyar és a szlovén ökogazdálkodás jelenlegi helyzetéről. Utóbbiról a FiBL&IFOAM legfrissebb statisztikai évkönyvében találunk adatokat.

Szlovéniában 2013. év végén 38 665 hektár volt az ökoterület, ez 8,4%-os részesedést jelent az összes mezőgazdaságilag művelt területből. Magyarországon ugyan 131 056 ha ökoterületet regisztráltak 2013. év végén, azonban ez csak 2,45%-os részesedést jelent. Szlovénia a 8,4%-os ökoterület aránnyal a 16. helyen áll a Föld országainak vonatkozó rangsorában, míg Magyarország csupán a 40. helyen. Tehát a szlovén ökogazdálkodás e tekintetben jelentősen előttünk jár. Ha az öko vállalkozások létszámát vizsgáljuk, akkor is az látszik, hogy Szlovéniában magasabb ez az adat: ott 3 049 db öko vállalkozást tartottak nyilván, míg hazánkban csupán 1 673 darabot. Ugyanez a helyzet, ha az egyes országok részesedését vizsgáljuk az európai ökopiacból: Szlovénia közel kétszer akkor forgalmat bonyolított le 2013-ban, 49 millió euró értékben, míg Magyarország csupán 25 millió eurót. Szlovénia ökogazdálkodásának fejlődését az is jól jelzi, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó bioélelmiszer-fogyasztás 2 EUR/fő volt, ami akkor megegyezett a magyarországi adattal, 2013-ban már 24 EUR/fő értéket regisztráltak, ami jelentős növekedést jelent, főleg, ha hozzátesszük, hogy hazánkban 2013-ban továbbra is 2 EUR/fő volt a bioélelmiszer-fogyasztás.

Fentiek ellenére, a hallgatóság körében volt, aki hálásan jelezte, hogy új információkkal gazdagodott a mezőgazdaságról és országa ökogazdálkodásáról.

A résztvevők közül Gerencsér Dezső érdeklődött a Karcagról indult, mára már az egész Kárpát-medencére kiterjedő „Legszebb konyhakertek” program iránt, ígéretet kapott, hogy erről írásban részletesen tájékoztatjuk a közeljövőben – ami időközben meg is történt.

Dr. Kaszás Mihály jelezte, hogy szeretnének ők is kapcsolódni a Magyarok Kenyere programhoz, és bio gabonával járulnának hozzá a gyűjtéshez.

Az előadást kísérte egy ökotermék-kiállítás, az ÖKO Kaszás Parasztgazdaság termékeinek bemutatásával. A termékeket dr. Kaszás Mihály és édesanyja készítette.

Nagyon jól esett, hogy ilyen nagy érdeklődés és lelkesedés kísérte az előadást és a témát, valamint a szervezők meleg vendégszeretetét is szerettem volna megköszönni, így köszönetképpen a jelenlévőknek egy-egy tiszteletpéldányt ajándékoztam a KÖSZ alapító tagszervezetének, a Sárközy Péter Alapítványnak a Biogazda füzetek sorozata utolsó három kötetéből. A szervezők, vendéglátók és dr. Kaszás Mihály továbbá ajándékba kapott egy Piliscsabáról szóló kiadványt is, amely a KÖSZ székhelyét mutatja be gyönyörű fényképekkel, ismertetőkkel.

Még egyszer, ez úton is köszönöm a meghívást és a szíves fogadtatást, remélem a jó kapcsolat folytatódni fog.”

 

Piliscsaba, 2015.06.25.

Dr. Solti Gábor

 

Az alábbiakban dr. Kaszás Mihály és édesanyja fotóit mutatjuk be a rendezvényről.

DSC_0822_640360.jpg

DSC_0823_640360.jpg

DSC_0825_640360.jpg