2024. március 28. csütörtök

Beszámoló az ÖMKi karcagi konferenciájáról

2014. március 5. szerda

2014 márciusában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) munkatársai és szakmai partnerei bemutatják aktuális kutatási témáikat, és ismertetik az elmúlt évek ökológiai szántóföldi on-farm kísérleteinek eredményeit. A „Kutatások az ökológiai gazdálkodás szolgálatában – Szántóföldi kutatások” című rendezvény három helyszínen, egymáshoz hasonló programmal kerül megszervezésre. A találkozók célja a kísérleti eredmények és tapasztalatok megosztása és megvitatása az érintett és érdeklődő gazdálkodókkal, valamint a további kutatási irányok és lehetőségek közös feltárása. Továbbá a rendezvénysorozat lehetőséget kíván teremteni a hazai szántóföldi ökogazdálkodás szereplőinek egymás jobb megismerésére és az aktuális ágazati kérdések kötetlen megvitatására. A programsorozat tegnap Karcagon indult (március 7.: Nagydorog, március 11.: Mezőtúr), melyen a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnöke és több tagszervezete is részt vett.

2014.03.04._Karcag_-_Dra_erdlyiek_hallgatsg_640427.jpg

Örömmel vettük, hogy a több mint 60 résztvevő között a KÖSZ tagok részéről ott volt a Holtmarosi Transsylvania Agrártermelők Szövetségének elnöke, Dr. Bocz István és ing. Csomós Attila, az RMGE Maros – Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezetének elnöke, akik két agrármérnök társukkal együtt vettek részt a konferencián (oda-vissza közel 800 km-t utaztak). Továbbá ott volt id. Hubai Imre, az Üllőparti Gazdaszövetkezet elnöke, illetve ha hozzávesszük az ÖMKi-t (Dr. Drexler Dóra igazgató) és a Sárközy Péter Alapítványt (Dr. Solti Gábor elnök), akkor a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók részéről összesen öt szervezet képviselte magát.

2014.03.04._Karcag_-_igazgat_640426.jpg

A program Zsembeli József (DE ATK Karcagi Kutató Intézet) előadásával kezdődött, aki a Karcagi Kutató Intézet rövid bemutatkozása után az ott zajló tájjellegű kutatásokról tartott tájékoztatót.

2014.03.04._Karcag_-_Dra_eladsa_640426.jpg

2014.03.04._Karcag_-_id._Hubai_Imre_eladsa_640426.jpg

Ezt követően Dr. Drexler Dóra (ÖMKi) tartott összefoglaló előadást „On-farm kutatás a hazai ökogazdálkodás fejlesztéséért” címmel. Id. Hubai Imre, karcagi biogazdálkodó, a Karcag térségében folyó ökológiai gazdálkodásokat mutatta be, majd az az ÖMKi előadói következtek: Földi Mihály a gabonafélék körében végzett kutatásokat, Hunyadi Éva a szója fajtatesztek eredményeit mutatta be. Hegedűs Boglárka „Növénykondicionáló szerek tönkölybúza klorofill- és beltartalmára gyakorolt hatásának vizsgálata ökológiai gazdaságokban” címmel tartott előadást, végül Dr. Drexler Dóra az általános kertészeti kutatások és burgonya fajtatesztek eredményeiről számolt be.

 

 

Az ÖMKi után a Karcagi Kutató Intézet munkatársai következtek: az intézetben nemesített növényfajtákat mutatták be. A délutáni programban a kötetlen beszélgetések kaptak helyet – az előzetesen tervezett témák a következők voltak: Kezdeményezések és javaslatok az ökológiai gazdálkodás hazai fejlesztéséért; A termelői csoportok, termelői szerveződések helyzete és lehetőségei; Bekapcsolódási lehetőségek az ÖMKi kísérleti hálózatába.

A jól szervezett, szakmailag magas színvonalú konferencia jól reprezentálta azt az igényes és szakmailag megalapozott kutatásokat, amelyeket az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet végez. A rendezvényen sok fiatal, gyakorló ökológiai gazdálkodók vettek részt, valamint eljöttek a Debreceni Egyetem AGTC ökogazdálkodás szakos hallgatói is.

2014.03.04._Karcag_-_Ebd_erdlyiek_SoltiG_640427.jpg

A konferencián részt vett Lőrinczné Táborfi Julianna, az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület (ETE) ügyvezető igazgatója is, aki a KÖSZ elnökével tájékoztatta az erdélyi tagszervezeteink tagjait az ETE „EGÉSZség=Érték!” programról. Megállapodás született, hogy Dr. Bocz István és Csomós Attila fölveszi a kapcsolatot a marosvásárhelyi kórházzal, hogyan tudnának csatlakozni a programhoz, amelynek lényege, hogy a kórházak onkológiai részlegeiben a betegek bioélelmiszert fogyasszanak.

Dr. Solti Gábor, 2014.03.05.

A fotókat az ÖMKi-től kaptuk. Köszönjük ezúton is!