2024. március 19. kedd

Beszámoló - II. Földész Fórum

2014. március 24. hétfõ

A 2014. március 21-én, Nyíregyházán, dr. Ratkos József főszervezésével megrendezett konferencia eredményei, sajtóanyagai.

Rendezvényünk szervezésének apropóját a tavaszi megújulás jegyében fogalmazzuk meg.

A nap-éj egyenlőség egy határozott szakaszát zárja le a télnek és kezdi a Tavaszt

a Kikelet hirnökeként. Egyben a Víz Világ Napja, a családi gazdálkodás  nemzetközi évének ünneplése a világon, az ökológiai termelés nemzeti akció programja elfogadása, mint a biotermesztés fontosságának elismerése, a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesületének társasági bejegyzése és az Agrárium  2014 -2020 közötti tervezési ciklusa előkészítése az élelmiszer termelés-feldolgozás, kutatás-fejlesztés, szakember utánpótlás területén.

Napi programunkat örökségeink éltetésére építjük határon innen és határon túl.

A Teremtett Természet Tisztelete,  az Egyetemes Értékrend normatíváinak  feltétlen,  személyiséget formáló  békéltető egysége,  alázatra intő ereje , mind az élet folytonosságának  eleven bizonyítéka.

Azért küzdünk, hogy a civilizáció ne önmagának legyen az ellensége akarva-akaratlanul. A szemlélet formálása segítse a generációk egymás mellett élésének  garanciáját a tapasztalatok átadásában, az újszerűség elfogadásában, a józan realitás érzék megtartásában.

Ennek mozgásterét  a Kárpát Haza gondolatiságában, lélekmelengető harmóniájában  fogalmazzuk meg és tárjuk a Hozzánk érkező érdeklődők elé.

Mentorunk a Megyei Közgyűlés Elnöke, a Biokultúra Szövetség,a Kárpát medencei Ökogazdálkodók Szövetsége és a KKVHAZ Zrt. egyaránt. Közösek a céljaink a Nyíregyházi Kosár Közösséggel és a Vállalkozók Inkubátor Házával is.

Szakmai segítőnk a Megyei Agrárkamara és a Megyei Vidékfejlesztési Hivatal.

A Nemzeti  Agrárszaktanácsadási ,Képzési és Vidékfejlesztési Intézet  Szaktanácsadási és Felnőttképzési Osztálya az országban hivatás szerűen dolgozó agrár  szaktanácsadók képzési rendezvényei között ajánlja a fórumunkat  kredit szerzési lehetőségként. A helyszíni ellenőrzés a hitelesség és a tartalom  elvárásoknak megfelelő szintjét méri. Több, mint félszáz gyakorló, felsőfokú végzett agrár szakember jelentkezését regisztráltuk. Az érdeklődők , jelentkezettek regisztrált  létszáma másfél száz  öko és integrált termesztő szakember, kutató, tanár, feldolgozó, forrás teremtő, pályázat író.

A termékeket az őstermelők, vállalkozók felajánlásai biztosítják.

 

2014.március 19.

                                                                                                         Ratkos József szervező

______________________________________________________________________________________________________________

Földész Fórum a kikelet jegyében

A Kelet kapujában hiányt pótol az ökotermelők önszerveződését célzó munkája.

Nem csupán gazdasági, hanem társadalmi esemény is a Földész Fórum – nyitotta meg Gulyás József a KKVHáz vezérigazgatója pénteken, a tavasz első napján a PRIMOM Inkubátorházban az egészséges helyi élelmiszereket, lehetőleg öko módszerekkel előállító, Kárpát medencei magyar termelők szakmai rendezvényét.

- Rendezvényünk apropóját a kikelet jegyében fogalmaztuk meg, s tavaszi megújulás mellett ez a Víz Világ Napja is. A 2014-es esztendő a családi gazdálkodás nemzetközi éve, egyszersmind az ökológiai termelés fontosságát elismerő nemzeti akció programjának indulás is – közölte II. Földész Fórumot megszervező Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesületének vezetője. Ratkos József hozzátette: – Azért küzdünk, hogy a civilizáció ne legyen önnön maga ellensége akarva-akaratlanul. A szemlélet formálásával segíteni szeretnénk az egymást követő generációk között a tapasztalatok átadását, kiegészítve azokat az tudomány újdonságaival.

- A megye és agráriuma számára fontos, amit ez a csapat fölvállalt – erősített meg elhivatottságában a fórumot szervező civil egyesületet Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, a Földész Fórum védnöke, a szakmai előadás-folyamot megelőző sajtótjékoztatón. – Itt, a Kelet kapujában hiányt pótol az ökotermelők önszerveződését célzó munkájuk, amit az államigazgatás átszervezésével új küldetést kapott megyei önkormányzat is nagyra tart. A megyékhez átkerült fejlesztési feladatok kapcsán már kialakított fejlesztési koncepciónkban kiemelt helyen áll az agrárgazdaság újra helyzetbe hozása, fejlesztése.

A magunk elé tűzött “Zöld megye” koncepcióban a biogazdálkodás fontos helyet foglal el, hiszen szent elhatározásunk, hogy a lakosságnak egészégesebb élelmiszereket, s rövid termékpályán juttasunk el az asztalára. Ehez pedig a termelők csoportosulására – divatosan klaszteresedésére – van szükség, amit a magunk lehetőségeivel segíteni szeretnénk – szögezte le Seszták Oszkár a tavaly indult Durum-rozs programot, mint a megyei agrárfejlesztési koncepciót szimbolizáló remek magánkezdeményezést ajánlva figyelmébe a résztvevőknek.

Bár csak a második Földész Fórum volt a mostani, de színvonalára máris felfigyeltek az illetékesek. A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet Szaktanácsadási és Felnőttképzési Osztálya az országban hivatás szerűen dolgozó agrár szaktanácsadók képzési rendezvényei között ajánlotta már ezt a fórumot is kredit szerzési lehetőségként. Az intézet a helyszínen ellenőrizte a hitelességet, a tartalom elvárásoknak megfelelő szintjét. A szerbezők több, mint félszáz gyakorló, felsőfokú agrár szakember jelentkezését regisztrálták. Az érdeklődők, jelentkezettek regisztrált létszáma másfél száz öko- és integrált termesztő szakember, kutató, tanár, feldolgozó, forrás teremtő, pályázat író, számolt be a szervezők nevében Ratkos József.

- Galambos Béla -

_______________________________________________________________________________________________________________

A II. Földész Fórum Résztvevőihez !

Kedves Barátaink !

2014. március 21. beírta magát a Keleti Kapu  Ökotermesztők  Egyesülete  Hangtárába.

Csodálatos Tavaszi ajándék  Napsugár és Benedek Napján a verő fényes , tiszta égbolt,  mosolygó napsugár! Ez az agrárium ajándéka is, s mind azoké, akik  észre veszik és hálásak a Természet kegyeiért.

Nekünk, szervezőknek osztály részül jutott a jelenlévő érdeklődők megtisztelő érték ítélete,  a tekintetek elismerő, emberi bizonyossága a szándékért, melyben a kibeszélhetetlen várakozás  szorongását éltük meg együtt.

A tetszés nyilvánítás, mely tesztlapok kitöltésével volt mérhető,

                                                                                          4.75

pontszámot regisztrált, az elérhető                         5.00         egész pontszám értékrendjében.

Erre Mi jelenlévők együtt voltunk képesek, előadók, hallgatók, vélemény nyilvánítók, sajtó, média hivatottjai, az örökség méltatói, jelenünk építői és a jövő zarándokai.

Legyen ez a forduló pont a nap-éj egyenlőség alternatívájaként , a remény , bizonyosság és erő forrása az egészségért vívott közös küzdelmünkben. Himnusza legyen a természet zsongása, munka dala legyen  Poszméhek milliónyi szárny csapásának zümmögése.

Általuk is létezünk, s a 2014. év a Poszméhek Nemzetközi Éve is!        Örülünk, hogy részesei lehettek a Durumrozs termékek érzékszervi vizsgálatai-nak,  vissza jelzésük alapján várható  nagy népszerűsége jövendölésének.

 

Földészek !

Induló vegetációink, boldogulásunk alapjait építő , egészséges termékeiért vívott ténykedésünk eredményességéért, nem volt hiába való találkozásunk Nyíregyházán, a

                                             II. Földész Fórumon

Viszont látásra : 2014  november  25-én , kedden  10.oo órakor.

Üdvözlettel:  a szervezők nevében

    Ratkos József  , elnök , KKÖE ,

 

 

Fotók a rendezvényről - A képeket köszönkjük dr. Ratkos Józsefnek!

DSCF2658.JPGDSCF2641.JPGDSCF2638.JPGDSCF2637.JPGDSCF2636.JPGDSCF2635.JPGDSCF2633.JPG