2024. április 22. hétfõ

Alapfogalmak

Mit értünk ökológiai gazdálkodás alatt?

Az IFOAM (az ökológiai gazdálkodók mozgalmainak nemzetközi szervezete) szerint az ökológiai mezőgazdaság magában foglalja az összes olyan mezőgazdasági rendszert, amely környezeti, szociális, gazdasági szempontból egyaránt fenntartható és egészséges termékek, élelmiszerek előállítását biztosítja. Óvja a talaj termékenységét, mint a sikeres gazdálkodás kulcsát. Előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát célul tűzi ki a mezőgazdaság és a környezet minőségének javítását. Jelentősen lecsökkenti a külső erőforrások bevitelét, tartózkodva a szintetikus trágyák és növényvédő szerek használatától. Helyettük a terméshozam és ellenállóképesség növelése érdekében a természet folyamatait engedi érvényesülni.

Az EU meghatározása szerint (834/2007/EK rendelet, 4. cikk) az ökológiai gazdálkodás a mezőgazdasági termelés sajátos formája, amely a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat előnyben részesíti a külső erőforrásokkal és természetidegen anyagokkal szemben, ezáltal a gazdaságon belül zárt anyag- és energiaáramlás megvalósítására törekszik. Ennek megfelelően az ökológiai gazdálkodásban tilos pl. a szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák és géntechnológiával módosított szervezetek felhasználása.

Az ökológiai gazdálkodás, biotermesztés és biogazdálkodás fogalmakat, illetve az „öko” és „bio” jelzőket szinonim kifejezésekként használják. Ahány tagállam (nyelv), annyi elfogadott elnevezés használatos.

A „vegyszermentes”, a „natúr” kifejezések használata nem az ökológiai gazdálkodásra utal. Az öko- ill. biotermékeken a „bio” illetve az „öko” jelző mellett az öko-logó használata is kötelező.

b_200_150_16777215_00_images_stories_biokontroll1.jpg

Az EU ökológiai logója: A zöld háttéren, fehér csillagokból álló levél az Európai Unió ökológiai gazdálkodás logója, mely megtalálható az összes uniós tagállam, így Magyarország ellenőrzött és csomagolt biotermékein is. Hazánkban az ökológiai gazdálkodási előírások betartását két ellenőrző szervezet felügyeli, melyek rövidítései: HU-ÖKO-01 illetve HU-ÖKO-02. A magyar ellenőrző szervezetek logói fent láthatók.

A csomagolt, ellenőrzött biotermékeken kötelező az európai uniós logó feltüntetése, de emellett az ellenőrző szervezet megjelenítheti a saját logóját is.

Az ökológiai gazdálkodóknak, feldolgozóknak és importőröknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük, ha használni akarják az EU ökológiai logót és jelölést vagy az ennek megfelelő nemzeti megkülönböztető jeleket. Ezen szabályok betartásának biztosítása érdekében egy egységesen szigorú ellenőrzési rendszernek kell működnie. Ezeket az ellenőrzéseket az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó ellátási lánc valamennyi szakaszában el kell végezni, garantálva ezzel a fogyasztó számára, hogy biztosan olyan ellenőrzött ökológiai terméket vásárol, melyet szigorú, az európai jogszabályi előírásoknak megfelelően állítottak elő. Ezen, a Jogszabályok menüpontban megtalálható előírásoknak az a célja, hogy következetesen ellenőrzött keretek között környezeti és állatjóléti szempontokat egyaránt figyelembe vevő mezőgazdasági termelés valósuljon meg.

Az ökológiai gazdálkodással kapcsolatosan bővebben olvashatnak az Európai Bizottság hivatalos információs oldalán:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_hu

 

Forrás: ÖMKi