2024. március 19. kedd

Gondolatok a génmanipulált kukoricáról

2013. január 4. péntek

Cry1Ab avagy MON 810 - A MON 810 egy génmanipulált kukorica népies magyar elnevezése, ami a Cry1Ab jelű fehérjét termeli. Ez a fehérje a Bacillus thuringiensis nevű spóraképző talajbaktérium gyermeke, ami többek között megöli a kukoricamolyt is.

A génmanipulált kukorica köztermesztése az Egyesült Államokban 1997-ben, míg Európában, Spanyolországban 1998-ban indult. Ma az Európai Unióban még Franciaországban, Németországban, Portugáliában és a Cseh Köztársaságban foglalkoznak a termesztésével. A Monsanto magyar nyelvű weboldaláról megtudjuk, hogy a vezető magyar gazdák 65%-át érdekelné ez a termék. Szintén innen tudjuk, hogy ez a kukorica jelenleg felhasználható takarmányként és élelmiszerként, csupán a termesztése tiltott.

2009. március 2-án Brüsszelben az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei minősített többséggel jóváhagyták a magyar tilalmat a MON 810 jelű kukoricamoly ellen védett kukorica termesztésére vonatkozóan. A takarmány- és élelmiszeripari célból történő felhasználást nem érintette a szavazás, az továbbra is engedélyezett hazánkban. Az Európai Bizottságot Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország és Finnország támogatta, míg tartózkodtak vagy Magyarország és Ausztria mellett álltak ki a MON 810-es kukoricát termesztő európai uniós tagállamok, Spanyolország, Románia, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Portugália, Németország és Lengyelország. A döntést megelőzően rendkívül erős diplomáciai tevékenység folyt a tagállamok között.

Ez a Cry1Ab nevű fehérje szerencsére nagyon egyszerű vizsgálati módszerekkel kimutatható. Miért lényeges mindez? Mert a génmanipulált semmiképpen sem bio. Ha pedig felmerül a gyanú, akkor az ellenőrző szervezetek olcsó és hatékony eszközökkel képesek ellenőrizni a gyanús kukoricát és ezzel védeni a fogyasztó érdekeit és a biotermékekbe, biotermelőkbe, illetve a biominősítő szervezetekbe vetett fogyasztói bizalmat.

Az Amerikában oly elfogadott génmanipulációról és annak kialakulásáról "Monsanto szerint a világ" címmel egy film is készült, amely taglalja a kérdést.

 

Forrás: Havas Krisztián - www.havastanya.hu (http://havastanya.hu/cry1ab-mon810/)