2024. március 19. kedd

A Magyarok Kenyere gabonájának ünnepélyes begyűjtése Kenderesen, a Horthy Ligetben

2014. július 31. csütörtök

A 2014. július 26.-i esemény fontosságát nemcsak a helyszín jelzi: Prof. Dr. Korinek László, a Magyarok Kenyere program elindítója mellett személyesen mondott köszönetet a felajánlott adományokért Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) 9 tagszervezete vett részt az ünnepségen.

magyarok_kenyere_logo.jpg

A rendezvény fővédnökei voltak: Dr. Orbán Viktor (Magyarország Miniszterelnöke), Dr. Fazekas Sándor (Földművelésügyi Miniszter), Varga Mihály (Nemzetgazdasági Miniszter), Lezsák Sándor (az Országgyűlés alelnöke), Dr. Hende Csaba (Honvédelmi Miniszter), Dr. Korinek László (a Magyarok Kenyere program elindítója), Győrffy Balázs (a NAK elnöke), Dr. Zöldréti Attila (a NAK főigazgatója), Jakab István (a MAGOSZ elnöke) és Font Sándor (az Országgyűlés Mg. Bizottságának elnöke), Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid (a NAKVI főigazgatója). A rendezvény védnökei voltak: Kovács Sándor (a JNSZ Megyei Közgyűlés elnöke), Dr. Kállai Mária (JNSZM KH kormánymegbízottja) és Pádár Lászlóné (Kenderes város polgármestere). Az ünnepségen a moderátor ifj. Hubai Imre (a NAK Vidékfejlesztésért felelős alelnöke) volt.

A fenti névsor és a helyszín önmagáért beszél. A Magyarok Kenyere program idei rendezvénysorozatának nyitó eseménye volt a 2014. július 26-án megtartott „Kenderesi Ünnepélyes Búzagyűjtés”.

A vitéz nagybányai Horthy Miklós szülővárosában megrendezett idei első Magyarok Kenyere rendezvény rendkívül sok érdeklődőt vonzott Kenderesre. A hivatalos program mellett lovasbemutatók, népzenei előadások, fúvószene (Honvéd Fúvós Zenekar), kiállítások (a környező települések jellegzetes ételeinek bemutatása, kóstoltatása; az előzőleg meghirdetett, általános iskolásoknak szóló rajzverseny pályamunkáiból összeállított bemutató) várták a vendégeket.

A meghívott vendégek a Horthy-kastélynál találkoztak, majd innen indult az a felvonulás, melyet Dr. Fazekas Sándor miniszter úr, id. Hubai Imre Csaba (a rendezvény szervezője) és Pádár Lászlóné (Kenderes polgármester asszonya) vezettek. A felvonulást jász- és kun főkapitányok, kapitányok, huszárok és lovas bandériumok vezették fel. A felvonulás végén, amikor mindenki megérkezett a Horthy Ligetben felállított színpadhoz, a Himnusszal kezdetét vette az ünnepség.

A műsor levezetője, ifj. Hubai Imre először bemutatta a színpadon megjelent díszvendégeket: Dr. Fazekas Sándor miniszter urat, Pádár Lászlóné, Kenderes város polgármester asszonyát, Jakab Istvánt, az Országgyűlés alelnökét, a MAGOSZ elnökét, Dr. Korinek Lászlót, a Magyarok Kenyere Program ötletgazdáját, id. Hubai Imre Csabát, a NAK JNSZ Megyei elnökét, Kenderes plébánosát, és másokat.

Köszöntőt mondott Pádár Lászlóné, Kenderes város polgármestere, Prof. Dr. Korinek László a Magyarok Kenyere program elindítója és Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter.

Prof. Dr. Korinek László köszönetet mondott az adományokért és hogy a program ennyire sikeressé és fontossá vált 3 év alatt. Továbbá elmondta, hogy a Magyarok Kenyere 2014 programhoz az első gabonafelajánlás, az első szállítmány már februárban beérkezett, méghozzá Ausztráliából.

„Határon belül és kívül egyaránt falvak, gazdakörök, gazdák egyéni felajánlásaiból gyűlik a gabona ahhoz a kenyérhez, amely majd augusztus 20-án kerül az asztalokra. Kifejezi a magyar gazdatársadalom összetartását, mindazt az erőt, amelyet a nemzet megmaradásában a magyar parasztság 1100 éven keresztül jelentett. És egyben a jövő üzenete is, hiszen minden évben újra és újra vetünk, aratunk, és utána kenyeret sütünk azért, hogy mindenkinek az asztalára finom, jó minőségű, magyar kenyér kerüljön” – fogalmazott Fazekas Sándor (Forrás: MNO).

Az ünnepi műsort a környező iskolák tanulói adták elő. A műsorral egyidejűleg a környező települések lovas fogatainak fogadása és a búzaadományok ünnepélyes átadása zajlott.

Lovas szekéren érkezett gabona a következő településekről: Karcag, Kunmadaras, Tiszaörs, Tiszaderzs, Tiszasas, Tiszafüred, Abádszalók, Kunhegyes, Fegyvernek, Örményes, Túrkeve, Törökszentmiklós, Mezőtúr, Kisújszállás. A többi település és a határon túli felajánlásokat is jelképesen átadták, megköszönték a szervezők. A búzaadományokat megszentelte Kenderes város plébánosa, aki elmondta, hogy az ünnepséggel egy időben 30 pap koncerebrálásával a helyi katolikus templomban papszentelés folyik (mint ilyen, Kenderes történetében az első).

A gabona ünnepi begyűjtése fogadással, ebéddel folytatódott. A karcagi Nimród Bioszálloda két sátrában 10 bográcsban főtt a Hungarikumként elismert karcagi birkapörkölt – stílusosan bio minőségben. A többi sátrakban a résztvevő gazdakörök, szervezetek látták vendégül a vendégeket.

A szervezők figyelmessége volt, hogy az önkormányzat sátránál a kánikulában megszomjazott vendégek friss vizet kaphattak. Ugyanitt a résztvevők emlékként hazavihették az önkormányzat által kiadott (Felelős kiadó: Pádár Lászlóné polgármester), Kenderest bemutató kiadványt.

 

Az összegyűjtött búza mennyisége és a programsorozat további állomásai

Kenderesre szombaton negyvenegy tonna gabona érkezett külhoni magyar és Jász-Nagykun-Szolnok megyei településekről, ez vasárnap Tápióbicskén további tizenhárom tonnával egészült ki - áll a pécsi önkormányzatnak az MTI-hez eljuttatott keddi tájékoztató anyagában. Hozzátették: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy szekérnyi búzával járult hozzá az akció sikeréhez.

Kitértek rá: a gyűjtés július 31-én, a baranyai Sombereken zárul, az ott sorra kerülő búzagyűjtő napra tíz tonnát meghaladó adományt várnak a környező településeken élő gazdáktól.

A 2011-ben Pécsről indult, a nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező kezdeményezés keretében az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről összegyűjtött és összeöntött búzából készülő liszt nagy részéből ezúttal nemcsak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, hanem a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon lakónak kenyérszükségletét is fedezni szeretnék. A jelenlegi ukrajnai helyzetben ez nemcsak gesztus, hanem szükséglet is, hiszen a Kárpátalján egyre több elszegényedett család, éhező gyermek van.

A Magyarok kenyere programban augusztus 17-én a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban összeöntött búzából megőrölt lisztből két ötkilós kenyeret sütnek. A kenyérsütéshez idén a kárpátaljai Verbőcről (Verbőcön van a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület székhelye) származó kovászt és Erdélyből származó sót használnak fel. (Az ünnepségen az is elhangzott, hogy Szolnokon egy 200 kg-os, rekord méretű kenyeret fognak sütni a külön az erre épített kemencében.) A két ötkilós kenyér közül az egyiket a budapesti, augusztus 20-i Szent Jobb-körmeneten Erdő Péter bíboros áld meg, míg a másikat Böjte Csaba ferences rendi szerzetes áldja meg és Páva Zsolt pécsi polgármesterrel közösen szeg meg a pécsi Magyarok kenyere ünnepen. A felszelt kenyeret, továbbá azt az ezer cipót is a Pécsi Jótékony Nőegylet augusztus 20-án jótékonysági akció keretében árusít. A befolyt összegből rászoruló gyermekek étkeztetését segítik.

Korinek László jogászprofesszor, akadémikus, a Magyarok kenyere ötletgazdája a közelmúltban, a program idei eseményeiről tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ezúttal is tavalyihoz hasonló felajánlásra, azaz mintegy 100 tonna búzára számítanak.

A jótékonysági akció első évében 10 tonna, 2012-ben 25 tonna, tavaly pedig már 100 tonna búzát sikerült összegyűjteni. Utóbbihoz 77 tonnával járult hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. (Forrás: Szolnoki Napló)

Ziegler Gábor

 


A Magyarok Kenyere nyitó ünnepére a főszervező, id. Hubai Imre Csaba, a NAK JNSZ Megyei elnöke és a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) egyik alapítója, meghívta a KÖSZ tagjait. A rendezvényen a KÖSZ 18 tagjából 9 szervezet képviselte magát. Részt vett a programon a KÖSZ elnöke, dr. Solti Gábor, és munkatársa, Ziegler Gábor; a KÖSZ alelnökei közül: Hubai Imre Csabáné magyarországi alelnök, Molnár Zsolt tiszteletes Kárpátaljáról (a KÖSZ kárpátaljai alelnöke), Bödő Kálmán délvidéki alelnök (aki Halász Mónikával, a Magyarkanizsai Önkormányzat Mezőgazdasági és Környezetvédelmi referensével érkezett), dr. Palik László felvidéki alelnök. A Sárközy Péter Alapítvány Pilisi Biokertész Klubja részéről dr. Melkó Erika és Tóth Erzsébet, a Napvilág Alapítványt dr. Máthé Lajos, az alapítvány kuratóriumi elnöke képviselte, a Holtmarosi „Transsylvánia” Agrártermelők Szövetségét dr. Bocz István, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Egyesületét Csomós Attila elnökök képviselték.

Kárpátaljáról Molnár Zsolttal érkezett Zán Fábián Sándor református püspök, akitől a program indulása előtt a Horthy-kastély udvarán lehetőség volt a jelenlegi Kárpátaljai helyzetről tájékozódni. Dr. Solti Gábor átadta a püspök úrnak a „Kárpátalja ásványi nyersanyagai” című tanulmányt.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Egyesület elnökével együtt érkezett Fazekas Miklós nyárádkarácsonfalvi gazdaköri elnök és a szervezet igazgatótanácsi tagja, dr. Bocz István állatorvos, a holtmarosi gazdakör elnöke. Az erdélyi delegáció találkozott dr. Fazekas Sándor miniszter úrral, akit tájékoztattak a szervezet tevékenységéről. Elmondták, hogy az RMGE Maros Egyesület tagjai 550 kg gyűjtöttek össze, melyből 50 kg-ot, mintegy 500 km-nyi autózás után, személyesen hoztak Kenderesre, míg a többit közvetlenül a Csaba testvér által vezetett alapítványnak juttatnak el.

Dr. Fazekas Sándor miniszter megígérte, hogy akárcsak eddig, a továbbiakban is támogatni fogják az anyaországi és erdélyi gazdák, gazdaszervezetek közötti kapcsolattartást, ezen túlmenően konkrétabb segítségnyújtás is elképzelhető a magyarországi agrárium részéről. Az RMGE-Maros köldöttsége az önkormányzati sátorban találkozott még Jakab Istvánnal, a MAGOSZ elnökével, az országgyűlési alelnökkel, Péter Mihállyal, a Pest megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökével, Kispál Ferenccel, a Csongrád megyei NAK elnökével, Taskó Józseffel, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei NAK elnökével, valamint Solti Gáborral, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnökével. Valamennyiükkel a további kapcsolatok fejlesztéséről, sokrétűbbé tételéről beszélgettek és egyeztek meg. (Forrás: székelyhon.ro)

Az erdélyi küldöttség tagjai meglátogatták a Horthy-kastélyt, és Solti Gáborral és Tóth Erzsébettel közösen lerótták tiszteletüket a Horthy kriptában az 1993-as újratemetése óta itt nyugvó vitéz nagybányai Horthy Miklós és felesége Purgly Magdolna, valamint ifj. Horthy Miklós síremléke előtt. Vitéz nagybányai Horthy Miklós síremléke előtt, a több száz nemzeti színű szalag között, látható a „hálás zsidóság” szalagja is, vastag aranybetűkkel magyar és héber nyelven a felirat: A HÁLÁS ZSIDÓSÁG.

A Magyarok Kenyere indító gabonagyűjtési programot idén méltó helyen, Kenderesen, a Horthy Ligetben tartották meg. Az esemény rangját emelte, hogy azon részt vettek a magyar parlament és kormány és az agrárszervezetek vezető képviselői.

Köszönet elsősorban a szervezőket: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei elnökét, id. Hubai Imre Csabát, és a NAK Vidékfejlesztésért felelős alelnökét, ifj. Hubai Imrét illeti.

Az eredeti program szerint a programon részt vett volna Dr. Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke, aki a bálványosi-tusványfürdői programon történő részvétele miatt nem tudott eljönni.

A program igen jól szervezett, szívet-lelket melegítő volt. A résztvevők hangulatát jól jellemzi Csomós Attila RMGE Maros elnökének a gondolatai (Forrás: székelyhon.ro): „(…) Azt akarjuk, hogy a gazdaszervezet tagjai által összegyűjtött búzából készülő liszt beleolvadjon a Magyarok Kenyere ünnepén abba a nagy, ötkilós, és a kisebb kenyerekbe, cipókba, amelyeket majd a pécsi ünnepen sütnek. Ezek a kenyerek a nemzeti összefogást szimbolizálják, hiszen a liszt, amiből készülnek a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta régiójából érkezik, s amint ez a nemzet összetartozik, úgy olvad majd egybe a liszt a kenyérben.”

Ezt a hangulatot a képgaléria képei mutatják be.

Jó volt ma magyarnak lenni Kenderesen! – ezzel a gondolattal mentünk haza, ahol megnéztük a magyar televízió esti híradóját (M1 Híradó). Várva, hogy erről az eseményről, amelyen részt vett többek között a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Kormány agrárminisztere, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Kenderes Város polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetői, a Szent Korona Szövetség vezetői, számos civil szervezet, gazdakör tagjai, és több mint 1000 érdeklődő, méltó módon számol be a televízió. Ehelyett egy kb. 2-3 perces összeállításban a nap eseményeit, hangulatát vissza nem adó képeket láthattunk. Ami megdöbbentő volt, hogy a műsorban egyetlen egyszer sem hangzott el Kenderes és Horthy Liget neve. Ugyanez volt a Kossuth Rádióban is. Érdekességként hétfőn külön odafigyeltünk a sombereki gabonagyűjtésről szóló hírre, ahol a hasonló hosszúságú műsorblokkban hétszer(!) hangzott el a Somberek szó. A jelenség okát csak találgatni lehet: félelem, gyávaság, sunyi megalkuvás, kivárás, megfelelés? Mindez 2014 júliusában, amikor a magyar választók fél éven belül kétszer szavaztak bizalmat a nemzeti oldalnak.

Dr. Solti Gábor



Képgaléria

Az ünnepség előtti felvonulás képei:

20140726_PEL_6471.jpg

(Fotó: Pelsőczy Csaba, FM)


20140726_PEL_6546_600400.jpg

(Fotó: Pelsőczy Csaba, FM)


115950_lovasok_zszlkkal.jpg

(Kép forrása: Martfű.hu)

 

115954_felvonulk.jpg

(Kép forrása: Martfű.hu)


115952_Fazekas-Hubai.jpg

Dr. Fazekas Sándor és id. Hubai Imre Csaba (Kép forrása: Martfű.hu)

 

115953_Jakab.jpg

Jakab István is ott volt a felvonulók között (Kép forrása: Martfű.hu)


115970_lovasok1.jpg

(Kép forrása: Martfű.hu)


115971_lovasok2.jpg

(Kép forrása: Martfű.hu

 

115974_felvonulk.jpg

(Kép forrása: Martfű.hu

 

 115973_fvszenekar.jpg

(Kép forrása: Martfű.hu)

 

115948_gyermekrajzok_killtsa.jpg

Kiállítás a rajzpályázatra beérkezett pályamunkákból (Kép forrása: Martfű.hu)



Az ünnepségről készült fotók:

P1060955.JPG

Bödő Kálmán, Halász Mónika, Molnár Zsolt és fia (Fotó: KÖSZ)


P1060952.JPG

Kezdődik a hivatalos program - a képen előtérben dr. Fazekas Sándor és Pádár Lászlóné (Fotó: KÖSZ)


115956_nzk.jpg

(Kép forrása: Martfű.hu)


115957_KorinekL.jpg

Prof. Dr. Korinek László (Kép forrása: Martfű.hu)


20140726_PEL_6677.jpg

Dr. Fazekas Sándor ünnepi köszöntője (Fotó: Pelsőczy Csaba, FM)


20140726_PEL_6728_600400.jpg

Az első szekéren a földművelésügyi miniszter által felajánlott búza érkezett (Fotó: Pelsőczy Csaba, FM)


115964_Martfi_Gazdakr_szekere.jpg

A Martfűi Gazdakör szekere (Kép forrása: Martfű.hu)


115960_szekr1.jpg

(Kép forrása: Martfű.hu)


115962_szekr2.jpg

(Kép forrása: Martfű.hu)

 

20140726_PEL_6761_600400.jpg

A kenderesi plébános megáldja a felajánlott búzát (Fotó: Pelsőczy Csaba, FM)


115975_lovas_bemutat.jpg

Az ünnepi műsor végén, a Horthy Liget egy másik részén lovas bemutató zajlott (Kép forrása: Martfű.hu)


20140726_PEL_7094.jpg

A lovasbemutató egy emlékezetes pillanata (Fotó: Pelsőczy Csaba, FM)


P1060956_600450.jpg

Egy asztalnál ebédel a KÖSZ három alelnöke: Dr. Palik László, Molnár Zsolt és Bödő Kálmán (Fotó: KÖSZ)


P1060957_600450.jpg

A Sárközy Péter Alapítvány Pilisi Biokertész Klubjának tagjai (Fotó: KÖSZ)


kenderes_horthyliget_b.jpg

(Forrás: székelyhon.ro)


kenderes_csomos_bocz_zsak1_b.jpg

Csomós Attila és dr. Bocz István (Forrás: székelyhon.ro)


kenderes_csomos_fazakasmiki_fazakasandor_b.jpg

Az erdélyi delegáció tagjai Dr. Fazekas Sándor miniszter úrral is beszégettek (Forrás: székelyhon.ro)


kenderes_akuldottseg1_b.jpg

Az erdélyi delegáció tagjai (RMGE Maros) (Forrás: székelyhon.ro)


P1060959.JPG

A KÖSZ elnöke (Dr. Solti Gábor) vitéz nagybányai Miklós síremlékénél (Fotó: KÖSZ)


 P1060961_450600.jpg

(Fotó: KÖSZ)

 

P1060960_450600.jpg

(Fotó: KÖSZ) 

 

magyarokkenyere-magyarkurir.php.jpg

 (Kép forrása: Magyar Kurír)

 

BjteCsabaMagyarKurr.jpg

Böjte Csaba atya (Kép forrása: Magyar Kurír)