2024. március 19. kedd

A KÖSZ is aktívan részt vett a Volánpack környezettudatos budapesti konferenciáján

2016. december 8. csütörtök

A Volánpack Csomagoló és Szolgáltató Zrt. első alkalommal, a hagyományteremtés szándékával rendezte meg környezettudatos tanácskozását december 2-án. A konferencia témája „Környezettudatos növénytermesztés és kertészeti gazdálkodás lehetőségei, és a benne rejlő üzleti előnyök 2016-ban” volt, és egy üzleti találkozó is kapcsolódott hozzá. A RaM Colosseumban megtartott, egész napos rendezvényen több KÖSZ tagszervezet és a Szövetség elnöke is részt vett.

volanpack_zrt_logo_731x561.jpg

A „Generációkra gondolva” mottóval megtartott konferencia levezető elnöke a Volánpack Zrt. Fitokondi üzletágának vezetője, Batóné dr. Kapcsos Judit volt. A konferenciát dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg.

Az állami szférához köthető szervezetek részéről szakmai előadást tartott dr. Tőkés Gábor, a NÉBIH Növény-, Talaj-, és- Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese, dr. Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke, valamint a NAIK kutatóintézeteinek tudományos főmunkatársai: dr. Német Krisztina, dr. Oláh Róbert a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettől, és dr. Várallyay Éva, a NAIK Biotechnológiai Kutatóintézettől.

Dr. Tőkés Gábor a növénykondícionáló készítmények hazai és EU-s engedélyezését, szabályozását ismertette. Dr. Tarcali Gábor az általa képviselt szakmai szervezet feladatairól és céljairól, lehetőségeiről szólt. Dr. Német Krisztina az ökológiai szőlőtermesztés magyarországi lehetőségeit mutatta be prezentációjában. Dr. Várallyay Éva és dr. Oláh Róbert „Patogén-mentes szőlő szaporítóanyagoktól várható növényvédelmi és gazdasági előnyök, aktualitások” címmel tartott előadást.

A civil szakmai szervezetek közül a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) több tagszervezettel is képviseltette magát. Dr. Solti Gábor elnök „A Kárpát-medence ökogazdálkodása” címmel tartott előadást. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője, dr. Drexler Dóra c. egyetemi docens az ÖMKi on-farm kutatási programját mutatta be prezentációjában.

Dr. Szatmáry Miklós (gyógynövény szakértő) a gyógynövények szerepét mutatta be a környezettudatos növénytermesztésben.

Dr. Lánszki Imre ökológus (egyebek mellett a Fitokondi nevű növénykondicionáló vezető fejlesztője) „Növénykondicionálás növényi kivonatokkal: Lehetőségek, esélyek feladatok” címmel tartott előadást.

Székely Gyöngyvér (ügyvezető, Bio-Gyömbér Kft.) a biogazdálkodás jelentését, működését és üzleti lehetőségeit hazai és európai szinten foglalta össze.

Laczkó Zoltán szaktanácsadó (és pályafenntartás vezető – Pannonia Golf&Country Club-Máriavölgy; Forest Hills Golf Club – Zirc; Groupama Aréna – Budapest) „Minőségi zöld területek, sportpályák kihívásai és környezettudatos megoldásai” címmel tartott prezentációt.

Az utolsó szakmai előadó Szilágyi János, a Volánpack Zrt. marketingvezetője volt, Előadása a környezettudatosságot célzó értékteremtő marketing jelentőségéről és működéséről szólt.

A nap során két kultúrműsorral is kedveskedtek a szervezők: az ebédszünet előtt a Forgórózsa néptáncegyüttes előadását csodálhatták meg a résztvevők, majd az előadások szekciót követően, a konferencia zárásaként, az Experidance társulat lépett fel a RaM Colosseum színpadán.

A program végén a szervezők megköszönték a vendégeknek és az előadóknak a részvételt, és elmondták: az ígéretüknek megfelelően a következő években is meg fogják tartani a Volánpack környezettudatos konferenciát.

 

(Forrás: KÖSZ, Volánpack Zrt.)