- Hírek
- Friss hírek
- Sárközy Péter szoboravatás Somogyváron
- SOS - Save our Seeds
- Uniós Ökológiai Díjak
- Sárközy Péter szoboravatás Somogyváron
- Bárki bekapcsolódhat! - Babtermesztés – kutatásban való részvételi lehetőség – EU-s országokban élőknek
- Elkészült a februári gödöllői ökogazdálkodási konferencia részletes összefoglalója
- Tagjaink életéből - Meta Terra hírei (2017. február)
- A Kárpát-medence mezőgazdasági állapota és ökogazdálkodása
- Tagjaink életéből - Székelyföldi Bio Egyesület hírei (2016 december)
- A KÖSZ is aktívan részt vett a Volánpack környezettudatos budapesti konferenciáján
- Beszámoló "A hazai bányászati termékek és ásványi nyersanyagok mezőgazdasági felhasználása" c. konferenciáról
- Beszámoló a XV. Bioterra Konferenciáról
- Aranyserleggel tértek haza
- Beszámoló a KÖSZ 2016. évi Közgyűléséről és a kapcsolódó programokról
- A KÖSZ részvétele a Magyarok Kenyere program kunszentmártoni ünnepségén
- Beszámoló a III. Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyről
- Beszámoló a KÖSZ 2016. évi Elnökségi üléséről és a kapcsolódó programokról
- Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete
- Archívum
- 2016
- 20 éves a Biokontroll
- Létrejött Magyarországon az egységes öko-szerlista
- Maros megyei gazdák részvétele a 2015. évi OMÉK-on
- Biogazdálkodás a Vajdaságban
- A Meta Terra civilszervezet bioszekciójának beszámolója a 2015-ös évi tevékenységéről Magyarkanizsán
- A KÖSZ is aktívan részt vett az FM felsőoktatási gyakornoki programja keretében a határon túli egyetemisták fogadásában
- 2015
- A Palik-házaspár és a Biocentrum s.r.l. munkáját méltató cikk jelent meg a Minőségi Borok Ételek magazin 2015 őszi számában
- Fotógaléria a beregi tanulmányútról
- Beszámoló a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége és a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület szervezésében 2015. november 6-7.-én, a beregi térségben megvalósított biogazdálkodási szakmai tanulmányútról
- Beszámoló a szabadkai 11. BioFest rendezvényről és a Terra’s Egyesület 25 éves jubileumáról
- A szabadkai Pannon RTV videóriportja a Székelyföldi Bio Egyesület delegációjának Magyarkanizsán és környékén tett látogatásáról és a régió ökogazdálkodásának helyzetéről
- A biokultúra és az ökogazdálkodás kitüntetettjei
- Lakiteleken tartotta meg éves közgyűlését a KÖSZ
- Zászlóadományozás Verbőcnek - Frissítve!
- KÖSZ Tagok a II. Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen
- Kárpátalja példát mutat
- A KÖSZ felajánlása a Magyarok Kenyeréhez
- A Földművelésügyi Minisztérium a Kárpát-medencében élő magyar gazdák tájékoztatására elindította Határtalan Gazda honlapját
- A szlovéniai magyarok hetilapjában, a Népújságban jelent meg interjú a KÖSZ elnökéveé
- Akcióterv az Organikus Termelés Fejlesztésére Szabadka Város Területén 2015-2020-ig
- Lendván tartott előadást a KÖSZ elnöke
- Beszámoló a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének 2015. évi Elnökségi üléséről és az ahhoz kapcsolódó szakmai programokról
- Megjelent Dr. T. Veress Éva: Az én biokertem című könyve
- Részvétel a szekszárdi Helyi Termék Fesztiválon
- Kárpát-medencei Agrárfejlesztési Fórumot tartottak Illyefalván
- Zöld növényvédelem – mobil tanulás az ökológiai gazdálkodásban
- Az ökológiai gazdálkodás számokban
- A Földművelésügyi Minisztérium megújította a Stratégiai Partnerségi Megállapodást a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségével
- BIOFACH 2015: több kiállítóval és érdeklődővel, mint valaha
- Egy bio álom - Elérhető-e Magyarországon a 350 ezer ha ökoterület 2020-ra?
- Totális érdektelenség miatt nem jelent meg a BioHolMi karácsonyi száma
- 2014
- Örömhír: Palik Klárát kitüntetették!
- Beszámoló a TERRA’S 10. Nemzetközi Biotermék Fesztiválról
- Gazdálkodás biomódon – műhelykonferencia Csíkszeredán
- A KÖSZ is részt vett az Élelmiszer Érték Fórum nyitórendezvényén
- Magyarország ökogazdálkodásának kilátásai - Egy hozzászólás helyett
- Az EU- és az EFTA-országok ökoterületének változása 2002-2012 között
- Beszámoló a XII. Sárközy Péter Tudományos Emlékülésről
- Beszámoló – I. Nemzetközi Bor- és Lekvárverseny, Peszek-Tergenye
- A Magyarok Kenyere gabonájának ünnepélyes begyűjtése Kenderesen, a Horthy Ligetben
- A Kárpát-medence ökogazdálkodása (területi adatok)
- Bio vágópont és húsüzem átadása Berekfürdőn, a Hubai Ökofarmon
- Az Erdélyi Magyar Televízió riportja a torockói konferenciáról
- Beszámoló az I. Torockói Nemzetközi Ökogazdálkodási Konferenciáról
- A KÖSZ elnökségi ülése Torockón
- Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Dr. Tóthfalussy-Veress Éva
- Nemes Mátyás a KÖSZ megalakulásáról és az erdélyi, székelyföldi biogazdálkodás helyzetéről
- Környezetvédelmi kitüntetést kapott a KÖSZ elnöke
- Szerlisták (2014. május)
- Bioétkeztetés az óvodában – egy délvidéki közétkeztetési modell bemutatása
- Beszámoló - II. Földész Fórum
- Meghívó – II. Földész Fórum (2014.03.21.)
- Beszámoló az ÖMKi karcagi konferenciájáról
- Elérhetőek az ÖMKi 2014. február 6-i konferenciájának előadásai
- Párbeszéd a hazai ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért
- Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2014-2020)
- Részvétel a Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők I. Találkozóján
- 2013
- Öko/bio szervezetek Magyarországon (2013)
- Magyarország ökogazdálkodása európai összehasonlításban 2010-2011 között
- Publikáció - A Közel-Kelet ökogazdálkodása
- Emlékek a Biokultúra Egyesület elnöki időszakáról
- Kárpát-medencei Ökotermesztők Találkozója Nyíregyházán
- Az ÖMKi védelmében
- Beszámoló - BIOFEST 2013
- Frissítve! - Beszámoló a KÖSZ, az NSKI és az ÖMKi közös rendezvényéről
- Frissítve! - Ökológiai Szakmapolitikai Csúcstalálkozó Budapesten
- A diatomit szerepe a biogabona tárolásában
- Meghívó a BIOFEST 2013 rendezvényre
- Határon átnyúló együttműködés a biogazdálkodás területén
- Konferencia a Részvételi törvény utólagos hatásvizsgálatáról
- Felhívás - Fiatal Gazda 3.0 (Komplex ismeretátadási és közösségépítési program ökológiai gazdálkodóknak)
- Medvehagyma-gyűjtés csak engedéllyel!
- Publikáció - Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
- Szövetségünk idén is képviseltette magát a BioFachon
- Könyvismertető - Kőzetek és ásványok az ökológiai talajjavításban
- Beszámoló az IFOAM Európai Regionális Csoportja magyarországi tagjainak közgyűléséről
- Az összeférhetetlenség szabályozása a biogazdálkodásban
- Elismerések a magyarországi biomozgalomban
- Dr. Győrffy Sándor köszöntése
- Gondolatok a génmanipulált kukoricáról
- Bemutatkoztunk az EU-ban
- 2012
- Tessedik Sámuel-emlékülés a Vidékfejlesztési Minisztériumban
- Ökológiai tárgyú rendelet véleményezése
- Kárpát-medencei kerekasztal – Drávaszög, Muravidék, Burgenland
- Felvidéki és Kárpátaljai Kerekasztal a Vidékfejlesztési Minisztériumban
- Vajdasági Kerekasztal a Vidékfejlesztési Minisztériumban
- Stratégiai Partnerségi Megállapodás a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Szövetség között
- 2016
- Friss hírek
- Szövetség
- Bemutatkozunk
- Alapszabály
- Biocharta
- Stratégia
- Tagjaink
- Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért
- Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi)
- Hubai és társai Kft.
- Üllőparti Gazdaszövetkezet
- Gaia Alapítvány
- Napvilág Alapítvány
- Bioterra
- Marosvásárhelyi Biokertész Csoport
- Székelyföldi Bio Egyesület
- Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet (RMGE MAROS)
- Magyarkanizsa Község Agrár Uniója
- Meta Terra
- Partnereink
- Adatlap, Pénzügyi beszámolók
- Ökogazdálkodás
- Kiadványok
- Kapcsolat
Beszámoló – I. Nemzetközi Bor- és Lekvárverseny, Peszek-Tergenye
2014. augusztus 26. kedd
2014. augusztus 6-án a felvidéki Peszek-Tergenyén a KÖSZ felvidéki alelnökének és családjának hathatós közreműködésével és szervezésében egy olyan eseményre került sor, mely példa nélkülinek tekinthető. Korábban ugyanis egy borversenyt sosem tartottak együtt lekvárversennyel. A kezdeményezés sikerét jelzi a nagyszámú nevezés, mind a bor-, mind pedig a lekvárverseny tekintetében, továbbá az eredményhirdetésen megjelent résztvevők sokasága. A lekvárverseny zsűrijének elnökéül a szervezők a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének Elnökét kérték fel. Az alábbiakban dr. Solti Gábor beszámolóját, értékelését olvashatják, kiegészítve az eseményről megjelent két felvidéki hírrel.
Első alkalommal került megrendezésre Peszektergenyén bor- és lekvárverseny. A versenyt nagy várakozás előzte meg a rendezők, a Biocentrum, s.r.o. és a peszektergenyei önkormányzat részéről. A borászok évről évre mindenhol örömmel mutatják meg, kóstoltatják a boraikat, és vállalják fel a borversenyeken való megmérettetést. A rendezőség kíváncsian várta, vajon a háziasszonyok – akik a borászokhoz hasonlóan gondos odafigyeléssel és sok-sok munkával készítik minden évben a lekvárokat és egyéb finomságokat a kertben megtermett gyümölcsökből – mennyire lesznek vállalkozó kedvűek. Az eredmény minden várakozást felülmúlt. A borversenyre 270, a lekvárversenyre 364 mintát neveztek be. A minták nem csak Szlovákiából, hanem Magyarországról, Csehországból, Németországból, Ausztriából, Ukrajnából, Romániából és Szlovéniából is érkeztek. Így ez a verseny, melyhez hasonlót még sehol sem tapasztalt a szakma, a határokon átívelő összefogás jelképévé és a családokat összekapcsoló szimbólummá is vált egyben. A bor- és lekvármintákat a 100 pontos bírálati rendszernek megfelelően gyakorlott szakmai zsűri értékelte augusztus 6-án a helyi kultúrházban. A zsűri tagjainak nehéz munkája volt, ugyanis minden minta egyedi és rendkívül gazdag ízvilággal rendelkezett. Mind a borok, mind pedig a lekvárok esetében is a minta megjelenését: színét, állagát; az illatát: karakterességét, gyümölcsösségét, valamint az ízét: intenzitást, karakterességet, gyümölcsösséget, minőséget vették figyelembe. A borverseny zsűrielnöke Sárkány Péter kertészmérnök, nemzetközi okleveles borbíráló, a MÉTE borászati szakosztály elnöke, a lekvárverseny zsűrijének elnöke Dr. Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke volt. Az ünnepélyes eredményhirdetésre augusztus 16-án a falunapon került sor. A megnyitó beszédben Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) elnöke is méltatta a szervezők munkáját és a résztvevők lelkesedését. A benevezett borokat és lekvárokat az érdeklődők 10 órától a helyi kultúrházban kóstolhatták meg. Az arany-, ezüst- és bronzsávos minősítés mellett a legtöbb pontot elért borok és lekvárok sampion díjat kaptak. Külön köszönet illeti a Lévai Magyar Asszonyok Ligája hölgytagjait, akik segédkeztek a szervezésben, Kosztolányi Magdolna elnök asszony a zsűrizésben is részt vett. A lévai hölgyek maguk is 40 lekvármintával neveztek a versenybe, és jelentős számú okleveles elismerést kaptak. Részlet a FELVIDÉK.ma szlovákiai magyar hírportálon megjelent hírből, Wirth Jenő tollából. A cikkhez tartozó képgalériában sok, a rendezvény hangulatát jól bemutató fotó található. |
A fenti cikkrészletet jól kiegészíti az alábbi, az Új Szó című szlovákiai magyar napilap 2014. augusztus 16.-i számában megjelent összefoglaló:
Maga a verseny, a zsűrizés augusztus 6-án, szerdán került lebonyolításra. A zsűrizés rendkívül profi módon, jól megszervezett kiszolgálással és oly módon zajlott, hogy a zsűri tagjainak még véletlenül sem lehetett tudomása arról, hogy egy adott minta kitől, honnan származhatott. A zsűri tagjai között pedig sok kiváló szakember kapott helyet, szerepet, így a szakmaiság is megkérdőjelezhetetlen volt.
Az ünnepélyes eredményhirdetést augusztus 16-án, délután tartották. Erre az eseményre minden benevezett bor és lekvár készítője hivatalos volt. Rendkívül sokan eljöttek mind a versenyzőket, mind a helyi lakosokat, a környező települések lakóit és az érdeklődőket beleértve.
A verseny sikerét jól mutatja, hogy az eredmények kihirdetése és a díjak átadása közel három órát vett igénybe, annak ellenére, hogy a szervezők igyekeztek felgyorsítani e folyamatot: aki több lekvármintával vagy borral nevezett, annak a nevét egyszer említették és az összes eredményét egy időben közölték. Kivételt ez alól csak a különdíjak jelentettek.
A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) háziasszonyai a következő sikereket érték el:
Albert Emília – Magyarlóna:
meggy - oklevél
áfonya - bronz
sárgabarack - ezüst
Albert Judit – Magyarlóna:
meggy - oklevél
sárgadinnye + körte + narancs, vegyes - oklevél
birs - oklevél
őszibarack - oklevél
málna - bronz
kajszi - bronz
őszibarack - bronz
ribizli - ezüst
szilva - arany
*2. helyezés a szilvalekvárok kategóriában /serleg/*
*különdíj - legaktívabb, résztvevő, versenyző, 9 lekvármintával*
Molnár Georgina – Verbőc:
alma - ezüst
szeder - arany
Biláncsuk Györgyike – Verbőc:
alma+meggy+szőlő - oklevél
szeder - bronz
szeder - ezüst
bodza - arany
Kiss Ilona – Verbőc:
kajszib. - bronz
eper - bronz
ribizli - ezüst
meggy - ezüst
szeder - arany
*csipke - arany*
*3. helyezés az erdei gyümölcs kategóriában /serleg/*
Tóth Erzsébet – Csépa:
bio szilva - ezüst
Beszámolónkat a KÖSZ Elnökének, mint a lekvár zsűri elnökének értékelő beszédével, majd az augusztus 6-án és 16-án készült fotókból készített képcsokorral zárjuk:
„Tisztelt Résztvevők! Kedves Vendégek! Tisztelt Polgármester Úr!
Külön nagy tisztelettel köszöntöm a Palik-családot: Dr. Palik Lászlót, feleségét, Klára asszonyt, gyermekeiket (Dórát és Gábort), és aki már a szintén a családhoz tartozik, Dóra párját, Jankovics Ivánt, hiszen ők voltak azok, akik ezt a rendezvényt megálmodták és megvalósították. Ugyan mindnyájan tudjuk, hogy hivatalosan a Biocentrum szerepel, mint rendező, de tudjuk, hogy a rendezés, lebonyolítás oroszlánrészét a Palik-család látta el.
Külön köszönet a település önkormányzatának és polgármesterének, Magyar Gyulának, hogy ezt a rendezvényt támogatta.
Borversenyt nagyon régóta és sok helyen rendeznek. És szinte kizárólag a férfiak. Itt, Peszek-Tergenyén, a Palik Pincészet is már sokszor volt helyszíne jelentős, rangos borismereti képzéseknek, előadásoknak, borkóstolóknak. Ezt koronázták meg most a nemzetközi borversennyel.
Klára asszony ötlete volt, hogy a borverseny mellé szervezzenek egy lekvárversenyt is. Bár volt már olyanra példa, hogy férfiember főzött lekvárt – magam is elmondhatom, hogy a csúcs az volt, amikor a kertemben termett barackból 107 üveg lekvárt főztem –, általában azonban a lekvárfőzés az asszonyok dolga.
E rendezvény gondolatának az a különlegessége, hogy összeköti a családban a férfi és a nő hagyományos munkáját, a lekvárfőzést és a borkészítést, és mind a kettő abban közös, hogy készítésük generációkat átívelő tapasztalatokon alapul. Mind a borban, mind a lekvárban, családok, közösségek, települések, térségek hagyománya öröklődik.
A borászok mindig is örömmel mutatták meg és kóstoltatták meg boraikat a barátaiknak, és vállalták fel a borversenyeken a megmérettetést. A szervezők kíváncsisága volt, hogy az asszonyok, akik évek, évtizedek óta főzik évente a kertjükben megtermelt gyümölcsből a család részére a lekvárt, a dzsemet, ők mennyire lesznek vállalkozó kedvűek, hogy megmérettessék magukat.
Tudomásom szerint Klára asszony 60-80 lekvárra számított, ugyanakkor összességében 364 lekvárt neveztek be a versenyre, és a lekvárok nem csak Szlovákiát jellemzik, de érkeztek lekvárok Magyarországról, Ukrajnából a Felvidékről, Romániából Erdélyből is. Így a verseny, ahogy Palik Lászlóék fogalmaztak: „Határokon átívelő és nemzetközi jellegű, ugyanakkor családközpontú és generációkat összekapcsoló rendezvény” volt.
Igen nagy megtiszteltetés számomra, hogy a lekvárverseny főbírájának engem – egy férfit – kértek fel.
Amikor 6-án a zsűrizéskor szembesültünk a 364 lekvár bírálatával kapcsolatos felelősséggel, akkor éreztük át igazán, hogy a 21 bíráló vállára milyen teher nehezedett. Magam részéről eleinte mosolyogtam, hogy „csak” lekvárokat kell kóstolgatni, de amikor átéreztem, hogy minden lekvár mögött ott van egy nő, ott van egy nagymama, aki órákig áll a tűzhely mellett és főzi a lekvárt, átadva közösségének, őseinek, szüleinek hagyományait, a lekvárba belefőzve generációk tapasztalatait, rendkívül nehézzé, felelősségteljessé vált a döntés. Tehát nem lehetett egyértelműen dönteni arról, hogy egy édesebb vagy egy kissé savasabb, hígabb vagy sűrűbb baracklekvár-e a jobb, mert a készítői tudatosan így készítették a családjuk, a gyermekeik, unokáik részére. Ezért, véleményem szerint, minden olyan lekvár, melyeket az asszonyok házilag készítettek, családjuk örömére, az aranyérmet érdemel.
A bírálat napján egy újságíró megkérdezte tőlem, hogy mi a különbség egy szupermarketben megvásárolható lekvár és ezek között a lekvárok között. Akkor azt mondtam: ha ezekben a multinacionális boltokban levesznek egy üveg lekvárt a polcról és leveszik az ezrediket, az teljesen ugyanaz. Ugyanaz az íz, állag, mint régen a fadobozban lévő, késsel vágható marmalad lekváré. Itt azonban a 364 lekvár mindegyike más volt; mindegyik egyedi és csodálatos ízű volt. Véleményem szerint mindegyik megérdemelné a nagy aranyat. Sajnos azonban a verseny az olyan, hogy pontozni kell, és ez alapján kell eredményt hirdetni.
A 21 bíráló öt csoportban, egymástól függetlenül pontozott. A bírálók csak egy számot, illetve egy lekvármintát kaptak, és pontoztak. A pontszámokat összesítették, kategóriák, gyümölcsfajták alapján. A végső összesítésben 9 lekvár kapott nagy arany elismerést, 60 darab lekvár kapott aranyérmet, 85 db ezüstöt és 112 db bronzot.
A 100 pontos minősítésben 97 lekvár kapott 45 és 74 pont közötti értékelést. A bronzérmes lekvárok 75 és 81 pont között teljesítettek, az ezüstérmesek 82-87 pont között. Az aranyéremhez legalább 88 pontra volt szükség, a nagy aranyérmet pedig 93 pont felett lehetett kiérdemelni.
A lekvárok 7 kategóriában versenyeztek:
I. cseresznye- és meggylekvárok (37 db benevezett lekvár);
II. bogyós gyümölcsből készült lekvárok (25 db nevezés);
III. eperlekvárok (42);
IV. erdei gyümölcsökből készült lekvárok (32);
V. kajszi- és őszibarackból készült lekvárok (88);
VI. szilvalekvárok (40);
VII. egyéb lekvárok (100) – pl. olyan lekvárkülönlegességek, mint a szőlőből vagy borból készült lekvárok.
El kell mondani, hogy a 364 lekvárból kettőt ki kellett zárni. Véleményem szerint azonban ez nem a készítőinek, hanem a sorsnak a hibája, hiszen a mai eltevéseknél, ahol patentzáras fedővel zárjuk le a lekvárokat, nem láthatjuk, hogy alatta megindul a penészesedés.
Tapasztalatból mondom, hogy ugyanabból a fazékból fortyogó főzetből, ugyanolyan üvegekbe, ugyanúgy kimosott, fertőtlenített üvegekbe kitöltött lekvárból az egyik évekig megmarad, a másiknál megjelenik a penész. Sajnálom ennek a két lekvárnak a készítőjét, hiszen büszkén, öntudatosan nevezett a versenyre, és ezt biztosan nem tette volna meg, ha látta volna, hogy a lekvárja már nem az igazi. A fentieket mi sem bizonyítja jobban, hogy pl. az egyik kizárt lekvár tulajdonosa összesen öt lekvárt nevezett. Egyik aranyérmes, a másik ezüst-, a harmadik bronzérmes lett, de még a negyedik lekvárja is 56 pontot kapott.
Köszönöm a zsűri többi tagjának a segítségét, munkáját. Remélem nekik is hasonlóan szép, jó élményt jelentett ez a munka, mint nekem. A lekváros csapat nevében gratulálunk a borászoknak és a bor-zsűri tagjainak. Amikor már-már összeakadt a mi nyelvünk a sok lekvártól, az volt az érzésem, hogy a lekvár-zsűri férfi tagjai irigykedve néztek át a borbírálók asztalsorára.
Befejezésül, még egyszer minden elismerésem a Palik-családnak, aki ezt a lekvárversenyt itt, Peszek-Tergenyén elindította és lebonyolította. De őszinte elismerésem mindazoknak is, akik erre a versenyre lekvárral neveztek. Számomra, mint a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) a vezetője, külön öröm számomra, hogy ezen a versenyen megmérettették magukat a szövetségünkhöz tartozó szervezetek közül a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesülete, a magyarországi Sárközy Péter Alapítvány Bioklubja részéről, valamint a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület tagjai is. Ez utóbbiak közül a lekvárversenyen részt vevők Verbőcről származnak, ahonnan az augusztus 20-ára, Szent István ünnepére sütött Magyarok Kenyeréhez a kovászt küldték.
Az Isten áldja meg Önöket és tartsa meg jó szokásukat, hogy minden évben megfőzik a családjuknak a lekvárt!” /Dr. Solti Gábor/
Válogatás a versenyről, a kóstolóról és az eredményhirdetésről készült fotókból
A képeket Kosztolányi Magdolna és Ziegler Gábor készítették. További képeket küldött Palik Klára.
Szívből gratulálunk a Palik-családnak ehhez a nagy jelentőségű rendezvényhez!
Solti Gábor – Ziegler Gábor