2024. március 19. kedd

A Meta Terra civilszervezet bioszekciójának beszámolója a 2015-ös évi tevékenységéről Magyarkanizsán

2016. február 3. szerda

A Meta Terra céljai között szerepel a térség gazdaságának, kis gazdaságainak, biogazdálkodásának és környezetvédelmének előmozdítása. Több szakcsoportban tevékenykedik, melyek közül az egyik a bio szakcsoport. Az egyesület tagjai fő célul tűzték ki a helyi termékek előtérbe helyezését a viszonteladókkal szemben, a helyben megtermelt egészséges, vegyszermentes élelmiszer-előállítás és –fogyasztás elősegítését, népszerűsítését, az ehhez szükséges gyakorlati módszerek átadását, tanítását. Bár a Meta Terra Polgári Egyesületet alig két esztendeje, 2014-ben alapították, igen komoly eredményeket ért el ez alatt a rövid időszak alatt. A szervezet a tavalyi évben csatlakozott a Kárpát-medencei ökogazdálkodók Szövetségéhez. Az alábbiakban a bioszekciónak az előző évre vonatkozó, Hajdú László és Bödő Kálmán által összeállított beszámolóját közöljük.

MetaTerra_LOGO_JPG_457x240.jpg 

A Meta Terra civilszervezet bioszekciója 2014 novemberében alakult meg, és kidolgozta az ÖKOKERT-mozgalom elnevezésű programját. Ebben a munkában részt vettek: Bödő Kálmán, Hajdú László, Kőrösi Sóti Beáta, Miskolci Géza agrármérnökök, Iván Ágnes növényorvos, valamint az önkormányzat részéről Halász Mónika és Sátai Róbert.

A program célja, hogy bemutassa, miként termelhetjük meg saját bio élelmiszerünket. A mozgalom ingyenes szakmai segítséget és útmutatást kínál a Magyarkanizsa községbeli jelentkezőknek ahhoz, hogy sikeresen meg tudják termelni saját kertjükben vagy földterületükön a családjuk szükségleteit kielégítő növényi terményeket, továbbá hogy olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amely egy ökológiai kert kialakításához, vagy egy már meglévő kert ilyen irányú átalakításához szükséges.

2014. november 5-én tiszteletét tette nálunk dr. Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) elnöke. Erre az összejövetelre meghívtuk a környékbeli biogazdálkodókat is: Csikós Árpádot, Faragó Jánost és Kenyeres Emilt, akik többéves gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek a biotermeléssel kapcsolatban. A Meta Terra képviseletében Bödő Kálmán beszámolt az általunk kidolgozott programról és a tervezett jövőbeni konkrét lépésekről. Másnap egy együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Palicson a két szervezet a közös munkáról, és a találkozón Dr. Solti Gábor ígéretet tett, hogy kezdeményezésünkhöz a KÖSZ a továbbiakban szakmai, erkölcsi és remélhetőleg anyagi támogatást fog nyújtani.

2014 decemberében megszólítottuk a nyilvánosságot a helyi Info Tv-ben, a Kanizsai Újságban és a Facebook internetes oldalon. Célunk a kezdeményezésünk népszerűsítése, mind több emberhez való eljuttatása volt. Ismertettük részleteiben a programunkat és felhívást tettünk közzé a jelentkezéshez, a kertmozgalomhoz való csatlakozáshoz.

 

Az első közös összejövetelre 2015. február 4-én került sor a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban. Az első körben csatlakozók névsora a következőképpen alakult: Hangya Ilona, Dávid Mónika, Kiss Tamás, Molnár Makai Krisztina, Saghmeister Ernő, Nagy Rózsa, Körmöczi Zoltán, Biljana Zsarkov, Holló Lilla, Ivan Pajić,Kanyó Júlia, Lackó Erika, Bata Malvin,Toldi Mária, Terényi Lívia, Iván Ágnes, Miskolci Géza, Bödő Kálmán, Kőrösi Sóti Beáta, Hajdú László.

A találkozón megnéztünk a témánkhoz kapcsolódó két rövid dokumentumfilmet, majd megkérdeztük a megjelenteket, kinek mi a véleménye erről a kezdeményezésről, ki mit vár el és miben kérne segítséget a szakmai csapattól. Szó volt a továbbá a minőségi szaporítóanyagok beszerzésének lehetőségeiről is.

A 2015-ös év folyamán több összejövetelre is sor került, miközben folyamatosan újabb tagok csatlakoztak a kertmozgalomhoz. Többször találkoztunk a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény előadótermeiben, majd a későbbiekben Bödő Kálmán biokertjében tartottunk tematikus előadásokat, ahol a kertművelők az ökológiai gazdálkodás szabályai szerinti- és környezettudatos kertészkedésről tanulhattak. Miskolci Géza és Kőrösi Sóti Beáta szintén vendégül látták a csapatot saját kertjeikben a 2015-ös évben.

Az első összejövetelek arról szóltak, hogy hogyan is kell tudatosan és szakszerűen megtervezni egy zöldséges kertet, figyelembe véve az ültetési időket, a növénytársítás szabályait, milyen a helyes talajelőkészítés és az egyes növényeknek milyen a tápanyag igénye. Majd szó esett a komposztkészítés szabályairól is. Ezeknek a találkozóknak az anyagát a résztvevők hazavihették nyomtatványok és kiadványok formájában.

Márciusban a kertmozgalom néhány tagja részt vett az évek óta megrendezésre kerülő szegedi Magbörzén, ahonnan hasznos gyakorlati útmutatókkal és szaporítóanyaggal térhettek haza. Ezen a rendezvényen lehetősége nyílt a Meta Terra civil szervezetnek, hogy bemutatkozzon és ismertesse az Ökokert mozgalom elnevezésű projektjét.

Tavasz folyamán az egyik találkozónkon Bödő Kálmán agrármérnök és a Beszédes József Szakközépiskola által nevelt palántákat osztottuk szét az érdeklődők között. Egy másik alkalommal Perna József mérnök tette nálunk tiszteletét, aki növényvédelmi biopreparátumok előállításával és forgalmazásával foglalkozik. Előadásában kitért részletesen az ökológiai gazdálkodás szabályait szem előtt tartó növényvédelem módszereire és eszközeire, és természetesen bemutatta az általa előállított szereket a mit?, mikor?, mivel?, és hogyan? témaköreiben. A kertmozgalom tagjai a komposztkészítés és csalánlé-előállítás gyakorlatával is testközelből találkozhattak ezeken az összejöveteleken.

Hasznosnak bizonyultak ezek a kert-találkozók, mert sokfontos információt összegyűjthettek a tagok, ugyanakkor megoszthatták egymással eddigi kertészeti tapasztalatokat. Az azonos érdeklődési kör egy kedves és összetartó közösség kialakulását eredményezte.

 

Június első hétvégéjén a Meta Terra civilszervezet, a KÖSZ, a Landart, a szabadkai Terra’s és a magyarkanizsai Önkormányzat közös szervezésében megrendezésre került egy háromnapos gazdatalálkozóval egybekötött ökokonferencia. A rendezvény a Magyar Földművelésügyi Minisztérium (FM) és Magyarkanizsa Község Önkormányzata támogatásával kerülhetett megrendezésre.

A konferencia június 5-én, péntek délután a KÖSZ 2015-ös elnökségi ülésével kezdődött, ezután sor került arra a kerekasztal-beszélgetésre, melyet Bödő Kálmán és kollégái, a Meta Terra képviselői szerveztek a KÖSZ Elnökségi ülésére érkezett vendégek, az érintett szakmai vezetők és a környékbeli biogazdák részére. A beszélgetésen több mint 20 fő vett részt, és szóba kerültek a következő kérdéskörök: ahelyi biokert-program, az ellenőrzés helyzete, az ágazat támogatottsága, a GMO-k tiltásának ügye, a szerb-magyar szakmai kapcsolatok, a gazdák összefogásának jelentősége. A beszélgetésen részt vett többek között dr. Torda Márta, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Kárpát-medencei Együttműködés Osztályának vezetője, valamint Nagy Miklós, a Vajdasági Gazdaszövetség elnöke, és a Vajdasági Gazdaszövetség elnökhelyettese, Szalkai Nemes Valéria is.

Június 6-án, a Magyarkanizsai Ifjúsági Otthon nagytermében került sor a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége, a Meta Terra civil szervezet és a szabadkai Terra’s egyesület közös szervezésében megvalósított ökogazdálkodási szakmai napra. Ezen a tanácskozáson számos szakpolitikai- és közigazgatási tisztviselő is részt vett, köztük Magyarkanizsa alpolgármestere, Huzsvár Ervin is jelen volt.Az ülés levezetőelnöke Bödő Kálmán volt. A köszöntések után nyolc rövid szakmai előadás hangzott el:

  1. Organikus termékek jelentősége az egészségünk megőrzésében (Prof. Dr. Tereza Horvat Skenderović [Szabadka]– a táplálkozástan professzora, SINGIDUM Egyetem)
  2. Milyen gátló tényezői vannak Szerbiában az ökológiai gazdálkodás nagyobb mértékű elterjedésének? (Bödő Kálmán [Magyarkanizsa]– a KÖSZ délvidéki/szerbiai alelnöke)
  3. Alginit, az istenadta tápanyag-utánpótlás lehetősége (Dr. Solti Gábor [Piliscsaba] – a KÖSZ elnöke)
  4. Mi a fontos egy nagyobb biogazdaság létrehozásában és irányításában? (Hubai Imre Csaba – karcagi biofarm tulajdonos, Hubai Ökofarm)
  5. Mit kell tudni a tönkölybúza termesztéséről? (Dr. Ratkos József [Nyíregyháza] – tudós, vállalkozó)
  6. Komposztálás a fortélyai (Kőrösi Sóti Beáta – agrármérnök, a magyarkanizsai szakközépiskola tanára, a komposztálási program irányítója)
  7. Agrotechnikai műveletek az ökológiai gazdálkodású szőlészetben      (Dr. Palik László – felvidéki biogazda, Biocentrums.r.o. [Szlovákia])
  8. Újdonságok a biotermesztésben (Földi Mihály – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, Budapest)

Az előadások után ünnepélyes keretek között Kovács Szilvia („A legszebb konyhakertek” program ötletgazdája, főszervezője) és Hajdú László(a Meta Terra civil szervezet képviselője, a helyi ökokert program menedzsere) aláírták azt az együttműködési szándéknyilatkozatot, amely a délvidéki öko kiskerteknek a magyarországi versenybe történő felvételét célozza.

A szakmai konferencia után, kora délután a vendégek elutaztak Tóthfaluba, ahol szállásfoglalás után a diákszálló konyháján, a helyi biogazdálkodók által megtermelt alapanyagokból készített ízletes ebédjüket fogyaszthatták el. Ebéd után Csikós Árpád (az Év Biogazdálkodója 2012-ben) közel 20 hektáros tótfalusi biogazdaságát tekinthették meg. Egyöntetű vélemény volt a vendégek részéről, hogy a fiatal szakember példásan gazdálkodik munkatársaival. Ezután Lékó Lajos (a falu díszpolgára) idegenvezetésével megismerkedhettek a résztvevők Tóthfalu nevezetességeivel, látnivalóival. A jó másfél órás gyalogos túra végén, a templomban a helyi zenetanoda kis növendékei egy fél órás koncertet adtak a vendégek tiszteletére. A vacsorát követően dr. Palik László felvidéki bioborász borait kóstolhatták meg a résztvevők.

Június 7-én kora délelőtt a csoport Oromra látogatott, ahol Faragó János (az Év Biogazdálkodója 2011-ben) biogazdaságának megtekintésére volt a program, valamint az ott megtermelt bio alapanyagokból, gyógynövényekből készült teák degusztálására is lehetőség volt. A vendégek tetszését mind a szíves fogadtatás, mind a példás gazdálkodás, mind pedig a kiváló gyógyteák elnyerték. Jó volt látni, hogy a környéken több fiatal biogazdálkodó munkálkodik, akik nemcsak eredményesen, de amint megtudtuk, összefogással, szakmai tanácsokkal is segítik egymást. Ez követendő példát jelent mindenki számára.

A délelőtti program azzal folytatódott, hogy a résztvevők Szabadkára utaztak, ahol a Terra’s Egyesület programján vettek részt. Először a Terra’s székhelyén kaptak egy tájékoztatást a szervezetről, prof. dr. Tomislav Sudarević, a Terra’s elnöke és Snježana Mitrović projektmenedzser szavait Bödő Kálmán tolmácsolta. Az egyesület történetének megismerése után a résztvevők megtudhatták a Terra’s legfrissebb eredményét: a közelmúltban Szabadka város vezetése elfogadta a 2014-2020. közötti időszakra szóló helyi ökogazdálkodási fejlesztési tervet, és erre megfelelő keretösszeget is hozzárendelt a költségvetésében. A Terra’s-nál tett látogatás után a vendégek megtekintették prof. dr. Tereza Horvát Skenderović bioboltját és a helyes táplálkozás-szakrendelőjét. A Spárták étteremben elfogyasztott finom ebéd után a társaság tagjai egy rövid szabadkai városközponti séta után a Palicsi-tó partján sétálgattak, majd búcsút vettek egymástól.

 

A Meta Terra küldöttei részt vettek a lakiteleki főiskolán megtartott XIII. Sárközy Péter Tudományos Emlékülésen szeptember 4-én, majd a másnapi, 2015. évi KÖSZ közgyűlésen, ahol a közgyűlés résztvevői megerősítették a Meta Terra KÖSZ-be való tagfelvételét.

 

A KÖSZ közgyűlés hétvégéjét követő napokban a Meta Terra szervezet és a KÖSZ délvidéki alelnöke fogadták a Székelyföldi BIO egyesület tagjait, akik részére kétnapos szakmai látogatást szerveztek Tótfalun, Ormon és Magyarkanizsán (egy rövidfilm is készült róla, a Pannon RTV riportja innen elérhető).

 

Szeptember 27.-én, az OMÉK kiállítás záróünnepségén, Budapesten Bödő Kálmán átvette Fazekas Sándor miniszter úrtól az országos díjat, amelyet a Magyarország legszebb konyhakertje versenyében nyert. A Meta Terra tagjai örömmel fogadták a hírt, hiszen bebizonyosodott, hogy van kitől tanulniuk.

 

Az események sorrendiségében a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott tanulmányi kirándulás következett szeptember 19-én és 20-án. A kétnapos kiránduláson az Ökokert Mozgalom tagjai és a Kanizsai Kosár termelői közül jelentkezők vettek részt, melynek célállomásai a következők voltak:

1. nap: Fülöpjakab – Nemes Mátyás biokertje, Kecskemét – Fülei Zoltán okleveles kertészmérnök gazdasága (0,5 hektáron foglalkozik intenzív fóliás hajtatással), Zsámbok – Matthew Hayes 3,3 hektáros öko- kertészete és gyümölcsészete.

2. nap: Háromkaptár biokertészet (Tahitótfalu), Biokultúra biopiac és Biokontroll iroda (Budapest), Zabodál Imre biokert és feldolgozó üzem (Kistarcsa).

 

A 2015-ös évi tevékenyégünk Sátai Róbert által szervezett SUSKA-nappalzárult szeptember 25-én, Toldi Mária, az Ökokert mozgalom egyik tagjának udvarában. A SUSKA-nap célkitűzése a megtermelt zöldségfélék, gyümölcs, vagy akár más termények, termékek (pl. tojás, baromfi) egymás közötti cseréjének lebonyolítása. Ez a záró összejövetel alkalmat adott, hogy az Ökokert Mozgalom által elért eredményeket, megvalósított célokat megtárgyalhassuk, valamint a 2016-os év további terveiről, lehetőségeiről beszélgethessünk

Az Őkokert mozgalom Magyarkanizsán példaértékűnek számít ,hisz ilyen rövid idő alatt elért eredmények önmagukért beszélnek.

Hajdú László és Bödő Kálmán

 


 

A Meta Terra tevékenységéről bővebb információ elérhető a szervezet honlapjáról (a képre kattintva megnyílik az oldal):

MetaTerra_site_logo1_JPG_640x122.jpg

Továbbá a szervezet Facebook-oldaláról (a képre kattintva betöltődik a szervezet FB-oldala):

MetaTerra_facebook_logo_JPG_640x240.jpg