2024. március 19. kedd

Határon átnyúló együttműködés a biogazdálkodás területén

2013. július 16. kedd

Arkosikonf_nyitokep.jpg

2013. június 26-án és 27-én a KÖSZ 4 tagszervezete is részt vett azon a rendezvénysorozaton, melynek céljai a szakmai tanácskozás és a biogazdálkodás ügyének előmozdítása voltak. A Székelyföldön, Marossárpatakon és Árkoson megtartott események díszvendége volt Tóth Katalin, Magyarország Vidékfejlesztési Minisztériumának parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

 

Június 26-án a Pro Agricultura Hargitae Universitas, a székelyföldi agrárium fejlesztésében elhívatott közalapítvány közreműködésével a Pimurmagnet Èrtéklánc Klaszter szakmai tanácskozást és gazdasági terepszemlét (családi gazdaság illetve mezőgazdasági vállalkozás/farmlátogatás) szervezett a Maros-mentén illetve a Nyárád-mentén. A tanácskozás helyszínéül Kluzsán Attila marossárpataki zöldségtermesztő farmját választották a szervezők, mivel a házigazda cége, a 2001-ben megalapított Blondy Romania Srl. agrárinnovációs szempontból mintagazdaságnak minősül. Az eseményen hivatalos meghívottként Tóth Katalin mellett részt vett Magyar Ferenc, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány operatív alelnöke is. Meghívást kaptak továbbá Csíkfalva, Mezőpanit, Nyárádgálfalva, Gerszenyeg, Marossárpatak, Nagyernye, Szováta, Nyárádszereda és Backamadaras polgármesterein keresztül az ezen településeken élő gazdák, valamint számos Hargita, Kovászna és Maros megyei szakember. A KÖSZ-tagok közül Borbély Attila, mint a Marosvásárhelyi Biokertész Csoport (Nyárádszereda) képviselője, Dr. Máthé Emma, mint a Hargita Megyei Agrárkamara elnöke, Bíró Zoltán, mint a Kovászna megyei Biokultúra Egyesület elnöke volt jelen.

 

A tanácskozáson szó esett egyebek mellett arról a stratégiai koncepcióról, amely a vidék irányában elhivatottságot érző és az elkötelezettséget következetesen felvállaló önkormányzati vezetők és tisztségviselők összehangolt cselekvése nyomán operatív térségfejlesztési programok effektív életre hívását helyezi kilátásba. A klaszter szándéka, hogy a vállalkozásorientált kezdeményezések összefogása érdekében megteremtsék azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik az érintett Maros megyei kistérségek gazdasági felzárkóztatását a székelyföldi léptékű térségfejlesztési folyamatok szintjén is. A sárpataki találkozó elsődleges célja az volt, hogy az igényeknek megfelelően kialakítsák azt a termelői csoportot, amely szerződéses viszonyt alakít ki az élenjáró vállalkozókkal a termelői iskola, tangazdaság és a beszerzési-értékesítési logisztikai követelmények szervezett gazdasági közösségben való teljesítése által.

 

Június 27-én a Kovászna megyei Árkoson, az Európai Tanulmányi Központban folytatódott a kétnapos rendezvénysorozat. Ezen a napon egy konferenciával egybekötött nyílt műhelyre került sor „Közösség-Vállalkozás Biomódon” címmel. Az egész napos eseményt a Kárpát Régió Üzleti Hálózat sepsiszentgyörgyi irodája, a Székelyföldi Bioegyesület, a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara, Kászonszék Ökofalu, valamint a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány szervezte; a konferencia kiemelt partnere, támogatója volt a (magyar) Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt.

 

A konferenciát köszöntőbeszédével Máthé Árpád, Árkos község polgármestere, valamint Ferenczy Ágnes, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat, Sepsiszentgyörgyi Irodájának vezetője nyitotta meg. Az első előadást Tóth Katalin, a (magyar) Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára tartotta „Ökológiai gazdálkodás, biodiverzitás – határon átnyúló ökológiai együttműködési lehetőségek” címmel. Ezt követően szintén egy magyarországi előadó következett: Kilián Imre, a Gyűrűfű Egyesület elnöke és a Pécsi Tudományegyetem oktatója „Vissza vagy előre? Ökofalvak Magyarországon” címmel tartott előadást.

DrAlbertImre.jpg

Dr. Albert Imre megtartja előadását

A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségében (KÖSZ-ben) is tagsággal bíró Bioterra – Ecoinspect képviseletében Dr. Albert Imre a biotermesztés eddigi romániai történetét mutatta be a kezdetektől napjainkig. A székelyföldi biotermesztés jelenéről és jövőjéről a szintén KÖSZ-tag Székelyföldi Bioegyesület elnöke, Dr. Máthé Emma tartott prezentációt. Előadásában kihangsúlyozta a KÖSZ jelentőségét és a BioCharta egyik legfontosabb mondatát, mely szerint „Európa szíve, a Kárpát-medence olyan ökológiai értékekkel van megáldva, melyek megóvása az itt élő népek közös felelőssége.” A székelyföldi biotermesztés jövőjét ezt szem előtt tartva képzelik el, egyéb eszközök mellett például azzal, hogy a régi tájfajtáikat és háziállataikat szeretnék visszahozni a termelésbe.

DrMatheEmma.jpg

Dr. Máthé Emma

A konferencián még további két előadást hallgathattak meg a jelenlévők, az elsőt T. Kovács Áron, a GEN Europe Romániai nagykövete tartotta „Közösségi jövőkép: Ökofalvak – az ökofalu mint közös vállalkozás, Torri Superiore olasz falu példáján” címmel; majd az ebédszünet előtti utolsó előadáson Kolumbán Gábor, az Élő Szövet Alapítvány és Civitas elnöke a közösség alapú vállalkozásokról, mint lehetséges új szektorról értekezett.

 

A délutáni program keretében került sor a nyílt műhelyre, az érdeklődők és kezdeményezők eszmecseréjére. A 27-i rendezvényt sikeresnek tartották a rendezők, hiszen 77 személy vett részt rajta Hargita, Kovászna és Maros megyékből (a külföldi vendégeket nem számítva).