2024. július 25. csütörtök

Marosvásárhelyi Biokertész Csoport

 Biokertsz_Csoport.jpg

1993. szeptember 2-án a már létező kolozsvári biokertészkedő csoport (Kertbarátok Egyesülete) után Erdélyben – másodikként – 14 alapító taggal megalakult a Marosvásárhelyi Biokertész Csoport. A Maros megyei cégbíróságon 2000. május 26-ra a kötelező 25 alapító taggal sikerült hivatalosan is megszerezni a bejegyzést. A „Csoport” név utalt az egyesületnek a Romániai Magyar Gazdák Egyesületében elfoglalt gazdaköri státusára.

 

A Marosvásárhelyi Biokertész Csoport tevékenységének a természetvédelem, ökológiai nevelés mellett, kimondott célja volt már a kezdetek-kezdetén is – az Erdélyben abban az időben még kevésbé ismertnek számító „bio” (később az ökológiai, illetve környezetkímélő kifejezésekkel illetett) kertészkedést, illetve – gazdálkodást – meghonosítani, gyakorolni és híveket szerezni hozzá. Az eredeti cél később kibővült az ökológiai gondolkodás és ismeretszórás népfőiskolai jellegű programjával is, amivel a következő évek során nagy sikereket ért el az egyesület.

 

Az egyesületnek immáron 18-19 éve prioritása a biogazdálkodás ismeretanyagának, és az ezzel összefüggő kérdések megfelelése, az információ-terjesztés. Nagyon sok programunk elsőként került Romániában bevezetésre (pl.: a Biogazda Alaptanfolyamok).

 

Működési programunk a kezdetektől már, az aktuális teendőket, szakmai problémákat felölelő előadások, tanfolyamok, rendszeres, heti, őszi-tavaszi összejövetelek formájában zajlik, meghívott előadók részvételével, illetve nyári kertlátogatások, ún. gyakorlatok keretében.

Sikerült megteremteni a didaktikai műszerparkot is (számítógép, írás-és diafílm-videokazetta vetítő-stb) képzéshez. Létrehoztuk a mintegy 60 címet tartalmazó kis szakkönyvtárunkat, ökológiai és biogazdálkodással kapcsolatos folyóirat-gyűjteményt, mintegy 65-68 darabból álló kb. 2000 perc tartalmú öko-videotékát, amelynek digitalizálását az egyesület új, 2012-ben megválasztott vezetése vállalta.

 

Az egyesület – a romániai, magyarországi és néhány nyugat-európai (pl.: német) ökogazdálkodó és környezetvédő szervezettel igen szoros szakmai és személyes-baráti kapcsolatokat ápolt, és tart fenn most is.

 

1993-2012 között összesen 637 alkalommal, 6644 résztvevővel tartottunk előadásokat, konzultációkat. Az évek során Marosvásárhelyen, 4 Maros-, illetve 7-8 nyárádvölgyi faluban Biogazda Alaptanfolyamokat szerveztünk, amelyekről a hallgatók oklevelet kaptak. A sok száz találkozás a jó pár ezer potenciálisan „biofertőzött”-nek tekinthető termelővel, fogyasztóval, hozzájárult egy jó közösségérzettel rendelkező társadalmi csoport kialakulásához.

 

A 2012. februári tisztújító gyűlést követően az új vezetőség több szakmai előadást szervezett a gazdák számára. Ezeken az előadásokon a metszésről és az oltásokról hangzott el tartalmas előadás.